Balçova (İzmir) yöresinde bazı ürünler için sera ısı gereksinimlerinin belirlenmesi ve ısı açığının farklı sistemlerle karşılanmasının teknik ve ekonomik yönden incelenmesi
Determination of heat requirements of greenhouses for some crops in balcova (İzmir) and examination of providing heat needed with different systems technically and economically
  1. Tez No: 224116
  2. Yazar: ERSİN KARACABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YAĞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Greenhouse, heating, geothermal energy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez çalışmasında, önemli bir tarımsal üretim şekli olan sera yetiştiriciliğinde, üretim maliyetini ve buna bağlı olarak karlılığı yüksek oranda etkileyen ısıtma konusunda üreticilere maliyetler hakkında fikir kazandırılması temel hedef olarak seçilmiştir. Çalışmada seracılığın yoğun olarak yapıldığı Balçova'da örnek bir sera işletmesi seçilerek ısı gereksinimleri belirlenmiş ve ısı ihtiyacının linyit kömürlü ve jeotermal sıcak sulu sistemlerle karşılanması durumunda ortaya çıkacak olan sabit ve değişken maliyetler hesaplanmıştır. Özellikle, çalışma alanındaki seralarda jeotermal enerjiyle ısıtmada eşanjör kullanım zorunluluğunun getirilmesinden sonra, linyit kömürlü ve jeotermal sıcak sulu sistemlerin ekonomikliği hakkında karar vermede üreticilere yol gösterici veriler sunulmuştur.Çalışma alanındaki seralarda yetiştiriciliği yapılan tüm bitkiler için hesaplanan ısı gereksinimleri, Ocak ayında en yüksek değerde çıkmıştır. Bu ayda gündüz ve gece koşullarında ısı gereksinimleri domates yetiştiriciliği için sırasıyla 758 556 ? 1 470 825 W; hıyar, kavun, karpuz ve gül yetiştiriciliği için 1 233 016 ? 1 787 129 W olarak hesaplanmıştır.Çalışma alanındaki 12 da'lık örnek sera işletmesi için, linyit kömürlü kaloriferli ısıtma sistemlerinin tesis maliyeti, 2007 yılı piyasa fiyatlarına göre, jeotermal sıcak sulu kaloriferli ısıtma sistemlerinin tesis maliyetlerinden %27 daha yüksek bulunmuştur. İki sistem arasındaki en belirgin farkı oluşturan değişken işletme maliyetlerine bakıldığında, jeotermal sıcak suyla çalışan ısıtma sistemlerinin, linyit kömürlü kaloriferli ısıtma sistemlerine göre yaklaşık 10 kat daha düşük maliyete sahip olduğu belirlenmiştir.Anahtar sözcükler : Sera, ısıtma, jeotermal enerji
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to provide necessary information for the growers about the cost of heating that significantly affect the production costs of greenhouses and as profit to be obtained. In the study, a typical greenhouse operation located in Balçova where greenhouse production is intensively made was chosen and its heat requirements were determined. Based on these determinations, fixed and variable costs for heating by either brown coal or geothermal hot water were calculated. Especially after the obligation of using heat exchangers in heating with geothermal energy in the greenhouses in the study region, presenting leading datas to growers in the decision of profitability of brown coal and geothermal hot watery heating systems was included.Heat requirements calculated for all crops grown in the greenhouses in the study region were found highest in January. In this month, heat requirements were calculated for tomato cultivation as 758 556 W ? 1 470 825 W; for cucumber, melon, watermelon and rose cultivation as 1 233 016 ? 1 787 129 W for day and night conditions respectively.In the study region for the typical greenhouse operation which has 12 decare total area, in respect of market prices of 2007, it has been found out that fixed costs of brown coal welded heating systems are %27 bigger than geothermal hot watery heating systems. In point of variable operation costs in which the difference between two systems is the most explicit, it has been determined that brown coal welded heating systems have nearly less tenfold cost than geothermal hot watery heating systems.