Tuz stresinin bazı fasulye (Phaseolus vulgaris l.) kültür çeşitlerinde tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine etkileri
  1. Tez No: 224121
  2. Yazar: İLKNUR EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, Phaseolus vulgaris L, NaCl, Prolin, Protein, Tuz Stresi, RWC, Bean, Phaseolus vulgaris L, NaCl, Proline, Protein, Salt Stress
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalımada, üç farklı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) kültür çeidinde (cv. Simav, cv. Erzincan Çalı, cv. Manyas Horoz), tohum çimlenme aamasında ve gelime dönemindeki bitkilere uygulanan deiik konsantrasyonlardaki tuzun (0, 50, 100 ve 150 mM NaCl), tohum çimlenmesi, fide geliimi, yaprak baıl su içerii, fotosentetik pigment miktarları, prolin ve protein içerikleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıtır. Elde ettiimiz sonuçlara göre, uygulanan tuz konsantrasyonu artıına paralel olarak, incelenen tüm fasulye kültür çeitlerinde tohum çimlenme oranı, oluan fidelerde yaprak baıl su içerii ile yaprak ya aırlıkları azalmakta, kuru aırlıkları ise artmaktadır. Uygulanan konsantrasyonla baıntılı oluan tuz stresi, incelenen üç fasulye kültür çeitinde klorofil pigment içeriklerinde, kontrollerden farksız, genelde bir azalma; karotenoid pigment içeriinde ise, kontrol düzeyini koruyan bir etkinlik göstermitir. Dier yandan, uygulanan tuz konsantrasyonu artıına paralel olarak, incelenen tüm fasulye çeitlerinde prolin miktarının arttıı, protein içeriinin ise azaldıı saptanmıtır. Deneysel bulgularımız, Simav fasulyesinde tuzluluk toleransının, Manyas Horoz ve Erzincan Çalı çeitlerine göre, daha belirgin olduunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of NaCl concentrations (0, 50, 100, 150 mM NaCl), applied to plants during seed germination and growth stages, on the seed germination, seedling growth, leaf relative water content, photosynthetic pigment content, proline and soluble protein content of three different bean cultivars (Simav, Erzincan Çalı and Manyas Horoz). According to the experimental data, in all bean cultivars, germination percentage, relative water content and fresh weight of leaves decreased with increased NaCl concentration, in contrast dry weights of leaves increased by the stress. There were no significant changes on the chlorophyll and carotenoid pigment contents by NaCl salinity. Although increasing NaCl concentrations caused a rise in proline content, it led to decrease in soluble protein content of all bean cultivars. Based on the results of the experiment, Simav cv. was assessed as more tolerant to NaCl salinity than Manyas Horoz and Erzincan Çalı cvs.