Alkali-silis reaksiyonunun farklı yönlerinin araştırılması
Various aspects of alkali-silica reactivity
- Tez No: 224120
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMBİZ RAMYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali-silis reaksiyonu, hızlandırılmıs harç çubuğu deneyi (ASTM C1260), beton mikrobar deneyi, silis dumanı, Alkali-silica reaction, accelerated mortar bar test method (ASTM C1260), Microbar test method, silica fume
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tez kapsamında, öncelikle ?zmir yöresinden temin edilen dört adet agreganın reaktiviteleri ASTM C1260 ?Hızlandırılmıs Harç Çubuğu Yöntemi? ve ?Beton Mikrobar Yöntemi? ile belirlenmistir. Bununla birlikte, alkali-silis reaktivitesi tespitinde kullanılan hızlandırılmıs deneylerin kür yöntemlerinde uygulanan bir takım değisikliklerin deney sonuçlarına etkisi incelenmistir. Buna ek olarak, iki tip silis dumanının farklı oranlarda çimento yerine kullanımının alkali-silis reaksiyonu genlesmelerine etkisi arastırılmıstır. Tezin birinci bölümünde çalısmanın amacı ve kapsamı verilmistir. ?kinci bölümünde literatür taramasına yer verilmistir. Üçüncü bölümde ASR'nun tespit yöntemleri ve konu ile ilgili mevcut standartlar açıklanmıstır. Dördüncü bölümde mineral katkıların ASR'na etkisi incelenmistir. Besinci bölümde deneysel çalısma detayları verilmistir. Altıncı bölümde deneysel çalısma sonuçları tartısılmıstır. Son bölümde ise arastırmada elde edilen sonuçlara ve önerilere yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the reactivities of four types of reactive aggregate obtained from Izmir region were determined by using ASTM C1260 ?Accelerated Mortar Bar Test Method? and ?Microbar Test Method?. Besides, the effect of some alterations in the curing period of accelerated test methods for the determination of alkali-silica reactivity were investigated. In addition, the effect of replacing different amounts of two types of silica fume with cement on the expansions caused by alkalisilica reaction was investigated. The object and scope of the study is explained in the first chapter. In the second chapter, literature research is given. In the third chapter, methods of determination of alkali-silica reaction (ASR) and related standards are explained. The fourth chapter is devoted to the effects of mineral admixtures on ASR. The details of experimental study are given in chapter five. The results of the experimental are discussed in chapter six. Finally, the conclusions and recommendations are presented in last chapter.