Nesneye dayalı yaklaşımla mobil cihazlar üzerinde üç boyutlu oyun motoru tasarımı ve gerçekleştirimi
The design and implementation of a 3d game engine for mobile devices using object oriented approach
  1. Tez No: 224122
  2. Yazar: ERAY HANGÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYBARS UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: M3G, J2ME, 3B Mobil Grafik, OpenGL ES, 3B Oyun Motoru, Mobil Oyun, M3G, J2ME, Mobile 3D Graphics, OpenGL ES, 3D Game Engine, Mobile Game
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Günümüzde mobil cihazlar üzerinde grafiksel ö?geler gün geçtikçe daha gerçekçi ve iyi düzeyde kullanılmaktadır. Kısıtlı kaynaklara sahip olan ürünler donanımsal olarak tatmin edilen düzeye gelmeye ba¸sladıkça yazılım tarafında da beklentiler artmaktadır. Bu sektörün temel e?glence aracı olan mobil oyunlar da giderek artan talepler do?grultusunda 3 boyutlu grafik deste?gi ile kullanıcılara sunulmaktadır. Bu tez çalı¸smasında üç boyutlu Java mobil grafik kütüphanelerinden M3G kullanılarak bir oyun motoru geli¸stirilmi¸stir. Bu motor üzerinde gerçekle¸stirimi yapılan bir oyun yardımı ile performans testleri yapılmı¸stır. Özellikle M3G, OBJ ve MD2 formatlı hazır 3 boyutlu modellerin sahneye yüklenme i¸slemi detayları; i¸slemci maliyeti, bellek ve kullanım kolaylı?gı parametreleri açısından de- ?gerlendirilmi¸stir.
Özet (Çeviri)
At the present time, graphical elements on mobile devices are used in a higher level detail through giving more reality. As limited mobile products reach a satisfactory state about their hardware structure, the expectations of software side increases. Mobile games which are the sector?s core entertainment equipments started to be served up with 3D Graphics support due to the demands from customers. In this thesis, a mobile game engine is implemented using M3G which is a 3D Java mobile graphics library. Performance tests are done with the help of the game that is developed on top of this game engine. Especially, loading of 3D models in M3G, OBJ and MD2 formats is examined through looking the CPU cost, memory use and usability in a game scene.