Ege bölgesi tütünlerinde verim ve kalitenin değişmesinde etken olan faktörlerin araştırılması
Investigation on the factors affecting the yield and quality of the Ege region tobaccos
- Tez No: 224141
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL SEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tütün, Kalite, Verim, Akhisar Yöresi, Tobacco, Quality, Yield, Akhisar Region
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırma Ege Bölgesi tütüncülüğünde önemli bir yeri olan Akhisaryöresinde 2004-2005 yıllarında yürütülmüştür. Bu mıntıkada Hacıosmanlar,Arabacıbozköy, Dereköy, Mecidiye ve Süleymanlı köylerinde verim vekalite açısından farklılık gösterdiği bilinen 9 üretici tarlası seçilmiştir.Verimden kaynaklanan farklılıkları saptamak amacıyla her bir üreticitarlasının toprak yapıları araştırılmış, vegetasyon sonuna kadar büyüme vegelişme gözlenerek agronomik ve morfolojik ölçümler yapılmıştır.Kurutulmuş ve ekspertiz kalitesi belirlenmiş örneklerde kimyasal özelliklersonucunda incelenen tüm karakterlerle verim arasında korelasyon analizleriyapılarak birbirleri ile olan ilişkileri saptanmaya çalışılmıştır.İki yıllık çalışma sonucunda, toplam alkaloid (nikotin) % 0.126-1.410, toplam indirgen şeker %7.81-33.71, toplam azot %0.45-3.24 ve hamkül %8.49-30.01 değerleri arasında bulunmuştur.Yapılan korelasyon analizi sonucunda ise verim ile ekspertiz vekimyasal kalite arasında bir ilişki görülmüştür. Verim ve bazı morfolojiközellikler açısından yapılan analiz sonucunda önemsiz ilişki bulunurkenVIbitki boyu, yaprak sayısı ve yaprak alanı arasında ise pozitif yönde önemlibir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The search was carried out in Akhisar where tobacco is very popularin the period of 2004-2005. In this study, 9 fields were selected which areknown to show differences in terms of the quality and efficiency in thevillages called Hacıosmanlar Arabacıbozköy, Dereköy, Mecidiye andSüleymanlı.In order to find out the differences caused by the efficiency, thestructure of the each field was examined and agronomical andmorphological measurements were done by observing the growth and thedevelopment until the end of vegetation. The relation between all thecharacters examined at the end of the chemical properties and the yield wasdetermined by correlation tests in the dried and expertise quality testedsamples.After two years of the study, total reducing sugar, total nitrogen, andraw ash were measured as 0.126% - 1.410%, 7.81% - 33.71% , 0.45% -3.24%, respectively.There was found a relationship between the yield and the expertiseand chemical quality as a result of the correlation analysis. It was found noVIIIcorrelation between the yield and some morphological properties, whereas,it was obtained very important relationship among the lenght of the plant,the number of the leaves and the width of the leaves.