Aile tipi hava kaynaklı ısı pompalı su ısıtıcısı termodinamik analizi ve tasarımı
Residential air source heat pump water heater termodynamic analysis and design
  1. Tez No: 224152
  2. Yazar: BÜLENT ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı pompası, Sıcak Su Üretimi, Su Isıtıcısı, Termodinamik Analiz, Tasarım, Performans Katsayısı, Performans Deneyi, Heat Pump, Hot Water Production, Water Heater, Termodynamic Analysis, Design, Performance of Coefficient, Performance Experiment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Termodinamik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezde, sıcak su üretimi için harcanan enerjinin azaltılmasını sağlayabilecek alternatif bir yöntem olan ısı pompası kullanarak sıcak su üretme tekniği incelenmiştir. Öncelikle, ısı pompalı su ısıtıcıları için daha önceden yapılan tasarımlar incelenmiş ve kısa bilgiler verilmiştir. Sistemin çevrim prensipleri incelenip teorik analizi yapıldıktan sonra tasarım koşulları belirlenmiştir. Sistemin bileşen seçimleri yapılarak bir prototip tasarlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, sistem prototipi yapılarak, ısı pompası ile sıcak su üretim işleminin verimliliği ve kullanım süresi boyunca ortaya çıkacak değerlerin uygunluğu bulunmuştur. Geliştirilen aile tipi hava kaynaklı ısı pompalı su ısıtıcısı prototipi için değişik şartlarda uygulama yapılması ile veriler elde edilmiş ve sistemin yeterliliği değerlendirilmiştir. İlaveten, sistemin limitleri ve su ısıtma performansı kontrol edilerek sistemin durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, hot water production tecnique by using heat pump is investigated which is an alternative way that can decrease the energy used to produce hot water production. Firstly, the previous designs of heat pump water heaters are investigated and brief information is given. After the system cycle principle is investigated and teorical analysis is made, design conditions are determined. The system component selection are made and a prototype is designed. According to the result, the system prototype is made and the efficiency of the process of hot water production with heat pump and the appropriateness of the values that appear during the using time is found. By making application of developed residential air source heat pump water heater in different conditions, data are taken and sufficiency of the system is evaluated. In addition, the system limits and the water heating performance is controlled and system condition is investigated.