Chemometric approach to voltammetric determination of aluminum in saline samples
Tuz içeriği yüksek örneklerde alüminyumun voltammetrik tayinine kemometrik yaklaşim
  1. Tez No: 224153
  2. Yazar: SİNAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET E. EROĞLU, PROF.DR. F. NİL ERTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Kalcon, Adsorptif Katodik Sıyırma Voltammetrisi, Merkezi Kompozit Tasarım, Aluminum, Calcon, Adsorptive Cathodic Stripping Voltammetry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günlük yaşamda çeşitli yollarla bünyeye alınan alüminyumun insan sağlığına olumsuz etkileri üzerine çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Alüminyumun neden olduğu birçok sinir ve kemik hastalıklarına ilişkin çalışmaların ışığında hemodiyaliz sıvısı ve sofra tuzu gibi tuz içeriği yüksek klinik ve gıda örneklerinde eser düzeylerinin doğru ve duyar tayini giderek önem kazanmıştır. Bu tez kapsamında tuz içeriği yüksek örneklerde eser düzeyde Al(III) içerikleri asılı cıva damla elektrodu üzerinde kalcon reaktifi ile kompleks oluşturmasına dayalı olarak adsorptif katodik sıyırma voltammetrisi ile tayin edilmiştir. Sonuçlar üzerine pH, ligand derişimi, biriktirme süresi, biriktirme potansiyeli ve kompleksleşme süresi gibi parametreler kemometrik olarak deneysel tasarımla optimize edilmiştir. Tekrarlanabilirlik, doğrusallık ve doğruluk gibi analitik parametreler incelenmiş ve belirtme sınırı 0.32 ng/mL olarak bulunmuştur. VI Hemodiyaliz ve sofra tuzu örneklerinde aluminyum tayini için yöntemin uygulanabilirliği tartışılmış ve elde edilen voltammetrik sonuçlar ICP-MS verileriyle uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
There are hazardous effects of aluminum on human health. Concern over the toxicology of aluminium has led to a large number of studies on the determination of aluminium in clinical and food samples. Determination of aluminum in saline samples such as haemodialysis solution and table salt is therefore important. In this thesis, adsorptive cathodic stripping voltammetric determination of aluminum at trace levels based on metal complexation with calcon and subsequent adsorptive deposition onto a hanging a mercury drop electrode was studied. Several chemical and instrumental parameters (pH, ligand concentration, deposition time, deposition potential, and complexing time) were involved in the chemometric experimental design. Analytical parameters such as repeatability, linearity, and accuracy were studied and detection limit was calculated as 0.32 ng/mL. VIII The applicability of the method for the determination of aluminum in haemodialysis solutions and table salt samples were discussed. The results were compared with those obtained with ICP-MS.and a good correlation between the two data sets was found.