Glutatiyonun Seçimli Ayırım ve Tayinine Yönelik Moleküler Damgalı Polimerlerin Hazırlanması ve kromatografik karakterizasyonu
Preparation and Chromatographic characterisation of molecularly imprinted polymer for the specific separation and determination of glutathione
- Tez No: 224151
- Danışmanlar: PROF.DR. FİGEN ZİHNİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Biochemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Glutatiyon, Moleküler Damgalı Polimerler, Yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC), Karakterizasyon, Glutathione, Molecularly imprinted polymers, High performance liquid chromatography (HPLC), Characterisation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Moleküler damgalama, hedef moleküllerin tanınması için seçici polimerlerin hazırlanması olarak tanımlanan kolay ve etkili bir tekniktir. Moleküler damgalı polimerlerin (MIP) hazırlanması, yüksek miktarda çapraz baglayıcı içeren bir çözgen içerisinde hedef molekül ile fonksiyonel monomerlerin etkilesime girmesi, karısımın polimerizasyonu ve hedef molekülün polimerden uzaklastırılması adımlarını içerir. Biyopolimerlere göre MIP'lerin avantajları maliyetlerinin düsük olması, fiziksel ve kimyasal stabilitelerinin iyi olmasıdır. Moleküler damgalı polimerler, katı faz ekstraksiyonu, baglama denemeleri, sensörler ve kromatografi gibi analitik kimyanın pek çok alanında uygulama olanagı bulmaktadır. L--glutamil-sisteinil-glisin veya glutatiyon (GSH) tripeptidi intraselüler redüksiyon-oksidasyon (redoks) dengesinin korunmasında ve oksidatif stres tarafından baslatılan sinyal yollarının düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir tiyoldür. GSH'ın sisteinil grubu reaktif bir tiyol olarak glutatiyonun çok çesitli özelliklere sahip olmasını saglar. Bu da metabolizmada inter- ve intraselüler bir çok fizyolojik fonksiyonu oldugunu göstermektedir. Biyolojik örneklerde glutatiyonun indirgenmis ve yükseltgenmis formlarının tayinine yönelik türevlendirme gerektiren bir çok analitik yöntem vardır. Bu çalısmada glutatiyonun spesifik tanınmasına yönelik türevlendirme gerektirmeyen moleküler damgalı polimerler yıgın polimerizasyon, çöktürme polimerizasyonu ve MIP-kompozit polimerizasyon yöntemleriyle hazırlandı. GSH'ı tanıma açısından en iyi sonuçlar yıgın polimerizasyon yöntemiyle hazırlanan polimerler ile elde edildi. Bu amaç ile optimum kompozisyonun belirlenmesi ve uygun baglama kosullarının taranması amacıyla çok sayıda non-kovalent damgalı polimerler sentezlendi. Elde edilen MIP'ler aynı analitik kosullar altında fiziksel olarak ve glutatiyonu baglama kapasitesi açısından karakterize edildi. Polimerlerin baglama ilgisi ayrıca okside glutatiyon (GSSG) ve Gly-Leu-Tyr ile test edildi. Ayrıca MIP'in baglama etkinligi baglama tamponu ile hazırlanan kan (buffy coat) örnegi ile test edildi. Tüm analizler yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC) ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
Molecular imprinting is recognized as an easy and effective technique to prepare polymeric matrices with tailormade selective molecular recognition for the templates. The general procedure for creating molecularly imprinted polymers (MIPs) involves the assembly of functional monomers around a template molecule in a solution containing a high of cross-linker, polymerization of the resultant mixture and removal of the template. The advantages that MIPs possess over biopolymers are low cost, good physical and chemical stability. In the analytical chemistry field, molecularly imprinted polymers have found application in solid-phase extraction, ligand binding assays, sensors and chromatography The tripeptide L--glutamyl-L-cysteinyl-glycine, or glutathione (GSH), an ubiquitous thiol, plays a major role in maintaining intracellular reduction-oxidation (redox) balance and regulating signaling pathways augmented by oxidative stress. The cysteinyl moiety of GSH provides the reactive thiol as a functional element responsible for the diverse properties of glutatione, the participation of which in metabolism reflects its physiologic inter- and intracellular functions. There are number of analytical methods where the derivatization is necessary for simultaneous determination of reduced and oxidized forms of glutathione in biological samples. In this study, molecularly imprinted polymers (MIP) with specific recognition ability without derivatization for glutathione were prepared by bulk polymerization, precipitation polymerization and MIP-composite polymerization methods. According the recognition ability of GSH, the best results were got from the polymers which were prepared by bulk polymerization methods. For this purpose, we prepared a large number of non-covalent molecularly imprinted polymers for selecting optimal compositions and screening for appropriate rebinding conditions. The resulting imprinted polymers were characterised physically and their capacity to rebind glutathione under identical analytical conditions. Binding affinity of polymers were also tested by oxidized glutathione (GSSG) and Gly-Leu-Tyr. Furthermore binding efficiency of the prepared MIP was tested by blood (buffy coat) after treatment with binding buffer and centrifugation. All analysis were done by high performance liquid chromatography (HPLC).