Application of boric acid for surface cleaning before metal coating
Metal kaplama öncesi yüzey hazırlamada borik asitin sınanması
- Tez No: 224168
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN YILDIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bor Minerali, Borat (Borik Asidin tuzu veya esteri), Yüzey Hazırlama, Boric Acid, Borates (Salt or ester of Boric Acid), Boron minerals, Surface Pretreatment
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 27
Özet
Yüzey hazırlama metal kaplamada nihai ürün kalitesini belirleyen en önemli adımlardan biri olup amaç; malzeme üzerindeki yağ ve oksit tabakasının giderilmesi olarak tanımlanabilir. Günümüzde yaygın ve seçeneksiz gibi kabul edilen toksik siyanür banyolarının yerine alternatif olarak düşünülen borik asit ile, yüzey hazırlama işleminde hem daha sağlam yapılı nihai ürün eldesi, hem de çevre dostu bir ürünü endüstriye kazandırmak hedeflenmektedir. Bu düşünceye dayalı olarak İZMİR 44. Bakım Merkezi Komutanlığı ilgili atölyelerinde bu konu ile ilgili çalışmalar yapılmış ve Metal Kaplama Öncesi yüzey hazırlama kimyasalı olarak kullanılan siyanürlü toksik siyanür banyolarına alternatif olarak düşündüğümüz borik asit ile yüzey hazırlama işlemi gerçekleştirilmiş, her iki yüzey hazırlama işlemi sonrasında da malzemeler aynı banyolarda kaplanarak krom kaplama işlemine tabi tutulmuş ve nihai malzeme kalitesi ile ilgili testler yapılmıştır. Borik asidin metal kaplama öncesi yüzey temizliğinde gerçek anlamda başarılı olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Surface preparation is one of the most important steps in metal coating determining the quality of the final product, and the aim can be defined as removing the oil and the oxide layer on the material. Both a more stable final product acquisition and bringing in an environment friendly product to the industry are aimed with boric acid, considered as an alternative to toxic cyanide baths which are widespread and considered to have no alternatives nowadays. Studies regarding this subject have been conducted in the related workshops of IZMIR 44th Maintenance Center Commandership based on this idea, and a surface preparation process has been implemented using boric acid which we considered as an alternative to the toxic cynanide baths used as a surface preparation chemical Before Metal Coating. The materials have been coated in the same baths after both surface preparation processes and been subjected to chromium coating, and tests have been conducted regarding the quality of the final product. It has been evaluated that boric acid is successful in surface cleaning in the literal sense.