Bazı tarımsal ürünlerin pnömatik iletiminde basınç düşümünün saptanması
Determination of pressure drop in pneumatic conveying of some agricultural materials
- Tez No: 224195
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Ziraat, Mechanical Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pnömatik iletim, materyal- hava oranı, iletici, tarımsal ürün, basınç düşümü, akış tipi, Pneumatic conveying, solid- air ratio, agricultural materials, pressure drop, flow type
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Pnömatik iletim, tarımsal ürünlerin iletiminde kullanılan yöntemlerden biridir. Bu çalışmanın amacı bazı tarımsal ürünlerin pnömatik iletiminde basınç düşümü, sürtünme kaybı, iletim hızı, hava hızı, güç gereksinimi, materyal ve hava iletim debisi, materyal/hava (karışım) oranı ve zedelenme gibi iletim karakteristiklerinin saptanmasıdır. Bu amaçla araştırmada, gerçek boyutlarda pozitif düşük basınçlı bir pnömatik ileticiden yararlanılmıştır. Materyal olarak buğday, arpa, ve ayçiçeği kullanılmıştır. İletim materyalleri ile hava akımı ve pnömatik iletici arasındaki ilişkiler saptanmıştır.Araştırmada değişken olarak üç tip materyal, üç farklı boru çapı, beş farklı hava hızı ve üç besleyici devri kullanılmıştır. Yalnız hava iletiminde, her üç boru çapı için de hava hızının artması ile basınç düşümünün, sürtünme kaybının ve güç tüketiminin arttığı, boru çapının büyümesi ile de azaldığı sonucuna varılmıştır. Boru çapının büyümesi basınç düşümünün, güç tüketiminin ve sürtünmenin azalmasını sağlamaktadır. Materyal ile denemelerde hava hızının artması ile hava debisi, basınç düşümü, güç tüketimi artmakta, karışım oranı, sürtünme katsayısı azalmaktadır. En düşük basınç düşümü ve güç tüketimi değerleri ayçiçeği iletiminde elde edilmiştir. Buğday ve arpa iletiminde elde edilen değerler birbirine yakındır. Denemelerde basınç düşümünün, güç tüketiminin ve mekanik zedelenmenin belirlenmesinde en önemli faktörlerin boru çapı ve hava hızı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Nisan 2008, 107 sayfa
Özet (Çeviri)
Pneumatic conveyor is one of the ways to transport agricultural materials. This thesis is concerned with the an experimental study of pneumatic conveying and included determination of the conveying characteristics such as pressure drop, head loss, material-conveying speed, air speed, power consumption, material and air flow rate, internal relationships between equipments, mechanical damage of agricultural materials. To determine its performance and conveying characteristics of the seeds of wheat (Triticum aestivum L.), barley (Hordeum distichon) and sunflower (Helianthus annuus L.) a positive low pressure pneumatic conveyor was used.As variant factors three above mentioned materials, three different diameters of pipes, five varied air velocity and three varied feeder speeds were considered in this research. For every pipe diameters, when air alone was blown, pressure drop, friction losses and power requirements increased with the air velocity. The mentioned factors were affected by the pipe diameters. The biggest pipe diameter provides less pressure drop, friction and power requirements. During material transport air flow, pressure drop, power requirement were increased and solid ? air ratio, friction coefficient were decreased with the air velocity. The lowest pressure drop and power requirement were obtained from sunflower conveying. Higher pressure drop and power requirement were obtained from both wheat and barley conveying. Air velocity and pipe diameter are main and most important factors to determine pressure drop, power requirement and mechanical damage level.April 2008, 107 pages