Türkiye'de tarıma dayalı sanayinin yarattığı istihdam
Employment possibilities created by the agricultural industry in Turkey
- Tez No: 224196
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ERAKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım, tarıma dayalı sanayi, istihdam, Agriculture, agricultural industry, employment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de tarıma dayalı sanayinin genel durumu ve bu sanayi dallarının coğrafi bölgelere göre işyeri ve istihdam durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışma bir literatür çalışması özelliğini taşımakta olup, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan verilerle tarıma dayalı sanayi dallarının 1993- 2002 yılları arasındaki işyeri sayıları ve istihdam durumu değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda; 1993 yılından 2002 yılına gelindiğinde dokuma-giyim eşyası ve deri sanayisinde, işyeri sayısı ve istihdam edilenlerin sayısı en yüksek değere sahiptir. Gıda-içki-tütün sanayisinde işyeri sayıları ve istihdam edilenlerde azalma görülmüştür. Aynı yıllarda kâğıt ve orman ürünleri sanayilerinde işyeri sayıları ve istihdam edilenlerin oranları diğer sanayi kollarına göre çok düşük değerlerdedir.Coğrafi bölgelere göre işyeri sayıları gıda-içki-tütün sanayisi, dokuma-giyim eşyası ve deri sanayisi ile orman ürünleri ve mobilya sanayisinde Marmara Bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Kâğıt-kâğıt ürünleri ve basım sanayisinde İç Anadolu Bölgesi ön sıradadır.Türkiye'de tarıma dayalı sanayinin gelişimini etkileyen faktörlerin başında, istenen kalitede ve yeterli miktarda hammadde ihtiyacının karşılanması gelmektedir. Bu konularda alınacak tedbirler sayesinde, tarıma dayalı sanayi sektörlerinin ilerlemesi ve tarım-sanayi entegrasyonunu dengeli bir şekilde kurmak mümkün olabilecektir.Mart 2008, 84 sayfa
Özet (Çeviri)
General situation of Turkish agricultural industry,workplace and employment condition of those industrybranches in the geographical regions of Turkey have been studied in this study.The study comprises a literature survey and data taken from Turkish Statistical Institute about number ofworkplaces and employment condition of agricultural industry branches in the period of 1993-2002 havebeen evaluated in the study.As a result of the research; it has been concluded that the highest number of workplaces and employeesare at textile-clothing and leather industry in the period of 1993-2002. A decrease in the number ofworkplaces and employees at food-bevarages-tobacco industry has been observed. In the same period oftime the number of workplaces and employees employed at paper and forestry products industry are atvery low rates compared to other industry branches.In the geographical regions; Marmara Region is in the first rank in terms of workplaces at foodbevarages-tobacco industry, textile-clothing and leather industry and forestry products and furnitureindustry. Central Anatolia is in first rank in terms of paper-paper products and printing industry.The primary factor that affects the development of agricultural industry in Turkey is about meeting theraw material requirement at desired quality and adequate amount. By the precautions taken on theseissues, improvement at agricultural industry sectors and founding agriculture-industry integration that isin balance could be possible.March 2008, 84 pages