Üç farklı dental implant yiv tasarımının ve iki farklı dental implant çapının değişik yoğunluktaki kemik üzerinde oluşturdukları streslerin üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile karşılaştırılması
Finite element analysis of stresses on two different bone density with different dental implant thread-form configurations and two different diameters
  1. Tez No: 224222
  2. Yazar: HASAN ÖNDER GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR HERSEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Implant, Kemik Yogunlugu, Yiv Tasarımı, Implant Çapı, Üç Boyutlu Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Dental Implants, Bone Density, Thread Form, Implant Diameter, 3-D Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dental implantların uzun ve kısa dönem basarısında biyomekanik faktörler önemli role sahiptir. Kemikteki stres dagılımını etkileyen faktörler; implant materyali, implant tasarımı, üstyapı materyali, implant-kron oranı, çevreleyen kemigin kalite ve kantitesi, implant kemik ara yüz mekanizmalarıdır. Bu etkenlerden hekimler en kolay implant geometrisini degisik implant tiplerini tercih ederek degistirebilirler. Implant makro geometrisi implantın çapı, uzunlugu ve yiv tasarımlarını içerir. Yiv formunun degistirilmesi ile daha kabul edilebilir biyomekanik kosulların saglanabilecegini vurgulayan çalısmalar vardır. Bu çalısmanın asıl amacı kemik yogunlugu, implant çapı, yükleme açısı degiskenlerinde en uygun yiv formunu bulmaktır. Çalısmada iki farklı çap ve üç farklı yiv tasarımına sahip altı implant modelinin D2 ve D3 kemik yogunluklarında olusturdukları stres dagılımları kortikal ve trabeküler kemik seviyelerinde üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi kullanılarak incelendi. Çalısmanın sonuçlarında; kullanılan üç implant yiv formunun farklı kemik yogunluklarında olusturdugu stres degerleri arasında belirgin bir farklılık bulunmamıstır. Oblik yükleme dik yüklemeye göre belirgin sekilde daha fazla stres olusturmaktadır. Implant çapındaki artıs çevreleyen kemikte belirgin bir stres azalmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Biomechanical environment has a strong influence on the long and short term success of the dental implant. Factors that affect the load transfer at the bone- implant interface include the type of loading, material properties of the implant and prosthesis, implant geometry, surface structure, quality and quantity of the surrounding bone, and nature of the bone-implant interface. The clinician can change the implant geometry within these variants by choosing the different implant types. The macro geometry of an implant includes diameter, length and thread geometry. Some studies emphasize changing the thread configuration is an important objective in biomechanical optimization of dental implants. The main aim of this study is to determine optimal thread form configuration in different bone density and implant diameter. In this study six implants which have two different diameters and three different thread configuration were modelled for D2 and D3 bone. The analysis was made using the 3-D Finite Element Analysis. The results indicated that there is not a significant difference between three thread forms. Stress prominently increases when the implant diameter decreases and also when the oblique loading occurs.