Dayanıklılık sporcularında gliserol desteğinin termoregülasyona etkisi
The effect of glycerol supplementation on thermoregulation in endurance athletes
- Tez No: 224221
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSREV TURNAGÖL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gliserol, hiperhidrasyon, termoregülasyon, ergojenik yardım, Glycerol, hyperhydration, thermoregulation, ergogenic aid
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı; dayanıklılık sporcularında gliserol desteğinin termoregülasyon üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya elit düzeyde 9 uzun mesafe koşucusu erkek denek katılmıştır (yaş: = 18,7 ± 1,3 yıl, VB: =170,7 ± 5,2 cm, VA: = 58,8 ± 6,6 kg, VYY: = 9,74 ± 2,58 %, YVK: = 52,8 ± 5,8 kg). Denekler koşu testlerine girmeden önce giderek artan iş yükü protokolüne uygun VO2max testine alınmışlardır. Denekler koşu evresi testlerine başlamadan 105 dakika önce, sıvı yükleme evresinde; 20 ml.kg-1 VA sulandırılmış Powerade ile karıştırılmış 1.2 gr.kg-1 VA gliserol, 20 ml.kg-1 VA sulandırılmış Powerade ve aspartam ile tatlandırılmış 20 ml.kg-1 VA saf sudan oluşan 3 farklı suplement ilavesi yapılmıştır. Tüm suplementler, rastgele sıra ve çift kör protokolü uygulanarak verilmiştir. Koşu testi evresinde ise, VO2max'ın % 65'ine denk gelen koşu hızında ve % 25-35 arası nem ve 30 ± 1,8 0C ortam koşullarında 90 dakika koşu testi yaptırılmıştır. Kan, idrar, termoregülasyon ve kardiyopulmoner sistem parametrelerinin ölçümleri sıvı destek evresi öncesi ve sonrası, koşu evresinin 30 ve 60. dakikaları ve koşu evresi bitimi hemen sonrasında yapılmıştır.Çalışma bulguları, termoregülasyonu etkileyen parametreler olan vücut iç sıcaklığı, vücut deri üzeri sıcaklığı ve ter atım miktarları üzerinde gliserol desteğinin bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Aynı zamanda gliserol desteğinin koşu performansı üzerinde etkileri olan kan ve idrar parametrelerinde, vücut hidrasyon durumunda, VO2, VCO2, RER ve KAH'da, algılanan zorluk ve susuzluk düzeylerinde etkisinin olmadığı da gözlemlenmiştir (p>0.05). Bu çalışmanın sonucunda, elit dayanıklılık sporcularında gliserol desteğinin termoregülasyon üzerinde etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of gliserol supplementation on thermoregulation in endurance athletes. 9 elit level male long-distance runner were participated to this study. (age: = 18,7 ± 1,3 yıl, height: = 170,7 ± 5,2 cm, weight: = 58,8 ± 6,6 kg, FFM: = 9,74 ± 2,58 %, LBM: = 52,8 ± 5,8 kg). Before participated the running tests, subjects were taken to VO2max with incremental protocol. In liquid loading phase; 105 minutes before the running test phase, three different supplements, which were 1.2 gr.kg-1 BM gliserol which were mixed with Powerade, 20 ml.kg-1 BM Powerade which was diluted and 20 ml.kg-1 BM ionized water sweeted with aspartam, were given to the objects randomly and by applying double blind protocol. In 90 minute running test phase, with % 25 humidity and 30 ± 1,8 0C environment conditions and the running speed was equal to % 65 VO2max. Blood, urine, thermoregulation and cardiopulmoner system measurements were taken before and after liquid support phase, in 30th and 60th minutes of running phase and after running phase.The results showed that gliserol supplementation had no effect on parameters which affect termoregulation such as body core temperature, body skin temperature and sweat rate. Furthermore, gliserol support had no effect on blood and urine parameters which effect running performance, on body hydration status, on VO2, VCO2, RER, and HR and in perceived exertion and thirst levels (p>0.05). In conclusion with the results of this study glycerol supplementation had no effects on thermoregulation in elite long-distance runner.