Göçmen türk kadınlarının odak grup görüşmesi yöntemi ile sorunlarının belirlenmesi ve psikoeğitimsel modele göre danışmanlık hizmeti verilmesi
The problem identification of female turkish immigrants via focus-group conversation methodology and providing consulting services through psycho educational model.
- Tez No: 224237
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Sosyoloji, Nursing, Health Education, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türkler, Göçmen, Sağlık Sorunları, Odak grup, Psikoeğitim, Grup Danışmanlığı, Turkish, Immigrants, Health Problems, Focus Group, Psycho-education, and Group Counselling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Araştırma, Almanya'nın Neuss şehrinde yaşayan göçmen Türk kadınlarının sorunlarının belirlenmesi ve psikoeğitim modeline göre grup danışmanlığı hizmeti verilmesi amacıyla kalitatif olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Caritas adlı sosyal yardımlaşma merkezine başvurmuş olan 26 Türk kadını oluştururken, veri toplama yöntemi olarak odak grup görüşmesi yöntemi kullanılmıştır. Odak grup görüşmeleri 20.02.2006 ile 10.05.2006 tarihleri arasında 3 ayrı kadın grubuna ayrı ayrı uygulanmış olup, toplam 3 oturumdan oluşmuştur. Verilerin değerlendirilmesi, verilerin dökümünün yapılması (kütük geliştirme) ve içerik analizi olarak iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından Belirlenmiş olan sorun alanlarına yönelik grup danışmanlığı hizmeti verilmiş ve danışmanlıkta yarı yapılandırılmış psikoeğitim modeli uygulanmıştır. Modelin içeriği bilişsel yapılandırma ve problem çözme yöntemlerinden oluşmuştur. Verilen danışmanlığın değerlendirilmesi ise araştırmacı tarafından gerçekleştirilen son bir odak grup görüşmesi ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada elde edilen sonuçlar fiziksel, duygusal ve sosyal sorunlar olarak gruplanmış olup fiziksel sorunlar kardiyovasküler ve gastrointestinal sisteme ait sorunlar ile diabet, migren, astım, fibromiyalji ve bedensel yakınmalardan oluşmaktadır. Duygusal sorunlar düşük benlik saygısı, depresif duygulanım, korku, suçluluk, yalnızlık, ve öfke iken sosyal alanda lisan sorunları, bağımlılık, eğlence faaliyetlerinde değişim, sosyal izolasyon ve etkisiz toplumsal başetme sorunları mevcuttur. Gerçekleştirilen grup danışmanlığının da sorun alanlarında önemli farklılıklar meydana getirdiği saptanmış ve sonuçlara uygun öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This qualitative research in this dissertation intends to focus on the issues identification of the female Turkish immigrants, who leave in the German City of Neuss and to give them psycho educational group consulting services. Sampling of the necessary data is provided from 26 female Turkish immigrants, who applied for consulting services to a German solidarity service organization, called ?Caritas?. Focus-group data gathering is done through three successive sessions with various groups between the dates 20.02.2006 and 10.05.2006. The analysis of the gathered data is executed in two stages: breakdown of the data and psychological content analysis. Semi structured psycho-educational group consultancy services have been provided to the immigrants, once their issue sources have been identified. The content of the psycho-education is based on cognitive therapy and problem solving methodologies. A final focus-group session is done in order to document the evaluation of the provided consultancy services.The findings of this research point out that female Turkish immigrants suffer from physical, emotional, and social problems. Physical problems are in general cardiovascular, gastrointestinal symptoms, Diabetes, Migraine, Asthma, Fibromyalgia and psychosomatic symptoms. Emotional problems can be defined low self-esteem, depressive symptoms, fear, guiltiness, loneliness and anger. Social problems can be defined language barriers, change in the entertainment interests, social isolation, ineffective community coping. According to these findings, some notable changes were founded for the problems of the female Turkish immigrant and some suggestion were developed interrelation to these changes.