Glioblastomalarda phosphatidylinositol 3-kinase/Akt yolu üzerinden Elk-1 aktivasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of Elk-1 activation by phosphatidylinositol 3-kinase/Akt pathway in glioblastoma
- Tez No: 224318
- Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT AKALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroşirürji, Onkoloji, Neurosurgery, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Glioma, Glioblastoma multiforme, PI3K, MAPK, PKC, TPA, EGF, Elk-1, Egf-1, çogalma, canlılık, sagkalım, kaspaz, Glioma, Glioblastoma multiforme, PI3K, MAPK, PKC, TPA, EGF, Elk- 1, Egf-1, proliferation, survival, caspase, viability
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Glioblastoma glial tümörlerin en kötü seyredenidir. Glioblastoma patogenezi, epidermal büyüme faktörü (EGF) ve altında yer alan sinyal iletim yolları ile yakından iliskilidir. Bu yolların baslıcaları MAPK, PI3K ve PKC olarak sıralanabilir. Yasam ve çogalmadan sorumlu transkripsiyon faktörlerinden birisi olan Elk-1 faktörünün, daha önce glioblastomalarda yapılan çalısmalarda MAPK ve PKC yolları tarafından harekete geçirildigi ve bu yolların çogalma etkilerini Elk-1 sayesinde sergiledigi gösterilmistir. Ancak, hücrenin yasamı için çok önemli diger bir yol, PI3K/Akt yolu ile Elk-1 iliskisi çalısılmamıstır. Bu çalısmada, C6 sıçan hücrelerinin TPA veya EGF ile uyarılma sonrasında MAPK, PI3K ve PKC aracılıgı ile Elk-1 aktivasyonunu sagladıgı görülmüstür. Bu aktivasyon daha detaylı incelendiginde, Elk-1 serin 383 fosforilizasyonunun gerçeklestigi ve transkripsiyon aktivitesinin buna paralellik gösterdigi görülmüstür. Fosforilizasyon ve transkripsiyonel aktivasyon UO 126, MEK inhibitörü tarafından engellenmis ancak LY 294002, PI3K inhibitör sadece fosforilizasyonu engelleyebilmis, transkripsiyonda degisiklik yapmamıstır. MAPK yolunun Elk-1'i harekete geçiren ana yol oldugu teyit edilmistir. Ayrıca, C6 sıçan gliom hücrelerinde TPA MAPK yolunu, EGF PI3K yolunu öncelikli olarak uyarmaktadır. PI3K yolu EGF tarafından uyarıldıgında MAPK yolunda yer alan Erk 1/ 2'yi fosforile etmekte ve Elk-1'i dolaylı olarak harekete geçirmektedir. Elk-1 aktivasyonu C6 sıçan glioma hücrelerinde fizyolojik bir karsılık bulamamıs, TPA ve EGF gibi gliomalarda çogalma yanıtı veren uyaranlar Elk-1'i harekete geçirdikleri halde sagkalım, çogalma veya apoptoz yönünde bir gelisme olmamıstır. Sonuç olarak, Elk-1 aktivasyonu esas olarak MAPK tarafından gerçeklestirilir ancak uyarana baglı oarak PI3K yolu MAPK üzerinden Elk-1 harekete geçiririr. C6 sıçan glioma hücrelerinde Elk-1 önemli bir yasam faktörü olmayabilir, Elk-1'in rolünü insan kaynaklı glioblastoma hücrelerinde çalısılması tedavi hedefi olam açısından daha yönlendirici olabilir.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma multiforme is the most malignant tumor among the glial tumors. GBM pathogenesis is closely related to epidermal growth factor receptor and the downstream signal transduction pathways; mainly MAPK, PI3K and PKC. A survival transcription factor, Elk-1 has been shown to be in the downstream of MAPK and PKC pathways and these pathways exerts some of its proliferative effect via Elk-1 activation in GBM. However, a possible interaction with Elk-1 and another major survival pathway PI3K has not been studied in GBM. Here, Elk-1 transcriptional activation was demonstrated after TPA or EGF stimulation of MAPK, PI3K and PKC pathways in rat C6 glioma cells as in vitro GBM model. Elk-1 transcriptional activity was parallel to the phosphorylation of its serine 383 residue in response to EGF or TPA stimulation. This activation was blocked mainly by UO 126, a MEK inhibitor. Inhibiting PI3K pathway with LY 294002 did not affect Elk-1 transcriptional activation but the phosphorylation of Elk-1 was blocked by LY 294002. EGF stimulated preferentially the PI3K pathway, while TPA did so for MAPK pathway in C6 rat glioma cells. Interestingly, PI3K phosphorylated Erk 1/2 in response to EGF, but not to TPA. PI3K had no direct effect in activation of Elk-1, rather interacted with MAPK to phosphorylate Elk-1. Elk-1 activation did not have a physiological corresponse in regard to viability, proliferation and apoptosis in C6 rat glioma cells. Taken together, our findings suggest that Elk-1 is activated after phosphorylation at serine 383 residue mainly by MAPK pathway and PI3K pathway has an indirect role in Elk-1 activation via MAPK pathway. Elk-1 may not be the major survival factor in C6 rat glioma cells. Physiological significance of Elk-1 activation and blocking both MAPK and PI3K pathways have yet to be identified in other human GBM derived cells.