Kan kullanılan ve kullanılmayan, çalışan kalpte by-pass operasyonu yapılan hastaların postoperatif takiplerinin hemşire iş yüküne etkisi post-operative follow-up of the patients who underwent by-pass operation in the beating heart with or without blood transfusion on the effects of nursing work load
- Tez No: 224317
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA EMMİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: By-Pass, Çalısan kalp, Hemsire is yükü, By-Pass, Beating heart, Nurse work load
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalısma, kan ve kan ürünleri kullanımını azaltmak ve bu yollabulasabilecek hastalıkları önlemek, ayrıca kan transfüzyonunun postoperatif olumsuzetkilerinden hastaları korumak ve hemsire is yüküne katkısını sorgulamak amacıylayapılmıstır.Arastırmamız Kasım 2006 ve Haziran 2007 tarihleri arasında AfyonKocatepe Üniversitesi Arastırma ve Uygulama Hastanesi Kalp-Damar CerrahisiKliniginde yatmakta olan ve arastırmamızı kabul eden 60 hasta üzerindeuygulanmıstır.Arastırmamıza; çalısan kalpte By-pass ameliyatı yapılan ve kantransfüzyonu yapılmayan ve yine By-pass ameliyatı yapılan ve kan transfüzyonuyapılan hastalar alınmıstır.Kan transfüzyonu yapılan ve yapılmayan olmak üzere, iki grup alınmıs vedegerlendirilmistir. Bu gruplarda hastalarda ameliyat öncesinde karaciger fonksiyontestleri ve sedimantasyon degerleri alınmıstır.Operasyon sonrasında ise, yine karaciger fonksiyon testleri, sedimantasyonve ek olarak beyaz küreleri ve çesitli günlerdeki; tansiyon arteriyel, nabız, subfebrilve febril ates degerleri dikkate alınmıstır.Ayrıca yine bu gruplardaki hastalardan; yas, kilo, boy degerleri alınmıs,drenajları ameliyat öncesi ve sonrası degerleri, agrı sikayeti ile hemsire talepleri, agrıile verilen oral analjezikler ve postoperatif dönemde akciger sorunları nedeniyleverilen tedaviler iki grupta karsılastırılmıstır.Arastırmada anket sonuçlarına iliskin veriler, Student T testi ve Mann-Whitney U testleri uygulanarak degerlendirilmistir.Arastırma sonucunda; her iki grup arasında yas, cinsiyet, yandas hastalıklarve risk faktörlerinin benzer oldugu ayrıca kan kullanılmayan hastalardasedimantasyon, febril ve subfebril ates sıklıgı, postoperatif dönemde ates ve agrısikayeti nedeniyle hemsire talebi anlamlı derecede daha düsük bulunmustur.Sonuç olarak; kan kullanılmayan hastalar postoperatif dönemde hemsire isyükünü azaltmakta ve daha az sorun bildirmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study was performed to decrease the use of blood and blood products, toprevent the diseases transmitted via blood transfusion, to prevent the postoperativeadverse effects of blood transfusion and to investigate the contribution of theseadvers effects on the nursery work load.The study was undertaken with 60 patients, whom admitted to participate inthe investigation, that were hospitalized in the Cardiovascular Surgery service ofAfyon Kocatepe University, School of Medicine between 2006 November and 2007June. The patients who underwent by-pass operation in the beating heart withoutblood transfusion and with blood transfusion were included into the study as twogroups. Erythrocyte sedimentation rate and liver function tests of all patients wereobtained preoperatively.In the post-operative period, erythrocyte sedimentation rate, liver functiontests and additionally white blood cell counting, blood pressure, pulse and subfebrileand febrile temperatures of the patients were obtained. Also; age, weight, heightvalues, the amount and dates of drainage, the complaint of pain to the nurses, the oralanalgesics taken due to the pain and treatments given secondary to the post-operativepulmonary problems were recorded in both groups.The results were analysed with Student T test and Mann-Whitney U teststatistically.As a result, while age, gender, accompanying diseases and risk factorswere found similar in both groups; erythrocyte sedimentation rate, subfebrile andfebrile temperature frequency and nursing demand cause of fever and pain in thepost-operative period were found lower significantly in the group that were nottransfused.Consequently, the patients who were not transfused during by-passoperation report fewer complaints and decrease the work load of the nurses.