Prediyaliz hasta grubunda anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of life, anxiety and depression with predialysis patients
  1. Tez No: 224323
  2. Yazar: ÖZLEM BULANTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyaliz, Yaşam kalitesi, Anksiyete, Depresyon
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kronik böbrek yetmezliği , yaşamı tehdit eden, önemli ölçüde iş gücü kaybına ve çeşitli komplikasyonlara yol açan, hemen her yaş grubunu, etkileyen bir hastalıktır. Renal replasman tedavilerindeki artan bilgi ve teknolojiye rağmen, son dönem böbrek yetmezliği hastalarının morbidite ve mortalitesi hala yüksektir. Kronik böbrek yetmezliği olduğunun öğrenen bir hastanın diyalize geçiş aşamasında bu gerçek ile yüz yüze geldiğinde önemli psikolojik sorunlar yaşayabileceği düşüncesi ile yaptığımız bu çalışmada; prediyaliz hasta grubunda yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyonun belirlenmesi ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı.Araştırmamız , Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı'nda tedavi gören ve poliklinikten izlenmekte olan Kreatinin Klirensi 30 ml/dk altında olan prediyaliz hasta grubu üzerinde yapıldı. Anketler, 15 Temmuz 2007- 15 Ocak 2008 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulandı. Araştırma verileri 35 hasta birey (19 kadın, 16 erkek), 35 sağlıklı birey (19 kadın, 16 erkek) olmak üzere toplam 70 kişiye uygulandı. Araştırma için sosyodemografik özellikleri içeren veri formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizi olarak Ki-kare ve student t- testi ile yapıldı, p< 0,05 anlamlı kabul edildi.Araştırma sonuçlarına göre; yaş, cinsiyet, yaşanılan yer, medeni durum, ailedeki birey sayısı, maddi durum, sosyal güvencenin ve biyokimyasal parametrelerden parathormon,üre ve potasyumun bazıları yaşam kalitesinin bazı boyutlarında ilişkili olduğu, Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Envanteri soru alanı sonuçlarında korelasyon gösterdiği saptandı. Hasta grubunda kontrol grubuna göre; yaşam kalitesini daha düşük, anksiyete ve depresyon düzeyinin daha yüksek olduğu bulundu.Bu çalışma sonuçları , prediyaliz hasta grubunda, hastalığın yaşam kalitesini etkilediğini, önemli ölçüde depresyon ve anksiyeteye yol açtığını göstermiştir. Bu dönemde hastalara psikolojik destek sağlanması, yaşam kalitesini önemli ölçüde olumlu yönde etkileyebilecektir.
Özet (Çeviri)
Chronic Renal Failure is an illness that threats the life, decreases the working-power capacity importantly and accuring the variety complications is seen nearly all of ages group. In spite of increasing the information and technology in Renal Replacement Treatment, patients with end stage renal disease, mortality and morbidity rate is still highest point.In this study that we did, with the thought than can face with important psychological problem when he/she learns his/her own ilness. It?s aimed to evaluate the quality of life, determination of anxiety and depression in patients group and determine the releated factors.Our study was made in Afyonkarahisar Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Education and Research Hospital Neprology Education Department and who visited Neprology Polyclinic with Creatinin Clierens 30 ml/min decline predialysis patients groups. The questionnaire was applied between 15 July 2007- 15 January 2008 with the style of face to face. This research was carried out 35 ill people (19 female, 16 male) and 35 control group (19 female, 16 male), total 70 people. For the research, the questionnaire included in details about socio- demographic properties, SF-36 Quality of Life, Back Depression and Back Anxiety Scale.