Kara Harp Okulu spor branşlarında yapılan bireysel sporlar ile takım sporlarının harbiyelilerin liderlik özelliklerine sağladığı etkilerin incelenmesi
The effects of individial sports and team sports which performed with olympic sports branches in Military Academy to the military students leadership skills
  1. Tez No: 224335
  2. Yazar: HAKAN EFEKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, liderlik tarzları, Sport, Leadership Styles
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalısma, Harbiyeli'lerin ugrastıkları spor dalının bireysel ya da takım sporu olmasının liderlik özellikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Bu çalısmada tanımlatıcı arastırma modeli kullanılmıstır. Bu dogrultuda Harbiyeli'lerden seçilen 270 kisilik bir örneklem üzerinde Harbiyeli'lerin liderlik özellikleri incelenmis ve bu özelliklerin takım ve bireysel spor yapma durumlarına göre farklılıkları belirlenmeye çalısılmıstır. Arastırmanın anakütlesini Türkiye genelindeki tüm Harp Okullarında 2006-2007 ögrenim döneminde ögrenim görmekte olan Harbiyeli'ler olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemi ise Ankara KHO'ndaki 270 Harbiyeli olarak seçilmistir . Bu arastırmada üç tür veri toplama aracı kullanılmıstır. Arastırmada Harbiyelilerin çesitli özelliklerini ve liderlik biçimlerini belirlemek amacıyla arastırmacı tarafından gelistirilen bilgi formu, liderlik özelliklerini belirlemek amacıyla ?Liderlik Yönelimleri Anketi? ölçegi kullanılmıstır. Veriler üzerinde ortalama, standart sapma degerleri, frekans dagılımları; medyan ve mod degerleri kullanılmıstır. Arastırma verileri için z testi, tekyönlü Anova ve korelasyon analizi yapılmıstır. Arastırma sonucuna göre, Harbiyeli'lerin liderlik özellikleri incelendiginde; sadece karizmatik liderlik özelliklerinin bireysel ve takım sporları yapma durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdigi belirlenmistir. Buna göre takım sporu yapan Harbiyeli'lerin bireysel spor yapanlara göre karizmatik liderlik özelliklerini daha sık sergiledikleri ortaya çıkmaktadır. Diger liderlik özellikleri ( nsana yönelik liderlik, yapıya yönelik liderlik, dönüsümsel liderlik ) için anlamlı bir farklılık olmadıgı tespit edilmistir. Arastırma sonuçlarına göre, her ne kadar istatistik olarak anlamlı olmasa da bireysel spor yapanların yapıya yönelik liderlik özelliklerini takım sporu yapanlara göre daha sık sergiledigi; öte yandan takım sporu yapanların insana yönelik liderlik özelliklerini bireysel spor yapanlara göre daha sık sergiledikleri görülmektedir. Bu sonuç takım çalısması yapan Harbiyeli'lerin yaptıkları sporda basarının kollektif bir çabanın sonucu elde edilmesi nedeniyle insan unsurunun önemi konusunda bireysel sporlarla ugrasanlara göre daha fazla bilinç sahibi olduklarını düsündürmektedir. Bireysel spor yapan Harbiyeli'ler ise, yine yaptıkları spor geregi, insan unsuru ile ilgilenmek yerine sonuçlara ve bu amaç için sergilenen eylemlere odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research covers all cadets who are attending Military Academies nationwide during the 2006-2007 education and training year. The sample of the study is chosen from Military Academy in Ankara. The number of the sample students is 207 cadets. The research is conducted using three types of data collection tool. The first one is ?The Information Form? developed with the aim of modifying leadership styles and characteristic differences of the cadets. The second information tool is the ?Leadership Orientation Questionnaire? that is used to define leadership features of the cadets. The data is evaluated with average, standard deviation asset, the frequency distribution, median and mode assets. In order to evaluate the research data; the z test, oneway Anova and Correlation Analysis are used. As the specific finding of the research; the cadets, who are involved in team sports display much more charismatic leadership qualities than the cadets who choose to perform individial sport branches. With this distinctive finding it is also noted that there is not a meaningful distinction with the other leadership qualities like (human leadership structural leadership and conversional leadership). According to the conclusions of the research; although there is not a meaningful statistical finding; it is noted that; the cadets who are performing individual sports display structural leadership more often than the cadets involved in team sports. This finding makes us think about another anology. The cadets involved in team sports may gain a collective effort by team work and it leads them to success; this reality represents them how human factor is important in reaching a total gain. These cadets are much more concious about the positive effects of the human factor than individual sports doers. Nonetheless; when human factor is considered in success the individual sports doers are not as sensitive as the team sport doers, they only focus on the conclusions and the actions which are performed for reaching a specific aim. The