GATA üremeye yardımcı teknikler merkezine başvuran çiftlerin, IVF-ET tedavisini bırakma nedenleri
The reasons of the applicant couples who dropped out the IVF-ET treatment at the GMMA assisted reproductive techniques center
  1. Tez No: 224365
  2. Yazar: NEŞE ASAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYGÜL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: IVF-ET tedavisi, tedaviyi bırakma, IVF-ET treatment, drop-out
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalısma ile, 2001-2005 yılları arasında, GATA Üremeye Yardımcı Teknikler Merkezinde en az bir IVF-ET tedavisi aldıktan sonra tedaviyi tamamen bırakan çiftlerin GATA'yı bırakma nedenlerini belirlemek amaçlanmıstır. Arastırmanın evrenini, 2001-2005 yılları arasında GATA'da en az bir siklus IVF-ET tedavisi almıs olan çiftler olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemini ise çalısmaya katılmayı kabul ederek, kendilerine ulastırılan veri toplama formunu dolduran 113 çift olusturmaktadır. Arastırmada veri toplama aracı olarak; arastırmacı tarafından literatür incelemesi sonucu hazırlanan yarı yapılandırılmıs veri toplama formu kullanılmıstır. Verilerin dagılımlarını göstermek için yüzdelikler hesaplanmıs; tanımlayıcı verilerin istatistiksel karsılastırılması için Ki-kare testi kullanılmıstır. Çalısmada; çiftlerin, basarısız IVF-ET siklusuyla basetmekten korktukları ve tedaviyi karsılayacak maddi olanakları tükendigi için tedaviyi bıraktıkları belirlenmistir. Tedaviye GATA'dan baska bir merkezde devam eden çiftlerin merkez degistirme kararlarında, tedavi aldıgı merkezde yasadıkları ve karsılastıkları zorluklara yönelik faktörlerin etkili oldugu belirlenmistir. Arastırmanın sonuçları dogrultusunda; verilecek hemsirelik bakımında çiftlerin özellikle zorlandıkları dönemlere yönelik daha çok desteklenmeleri, basarısız IVF-ET sonrası saglık personeli ile iletisimlerinin güçlendirilmesini saglayıcı düzenlemelerin yapılması ve belirli aralıklarla, merkezde çalısan saglık personelinden bagımsız kisiler tarafından merkeze yönelik memnuniyet degerlendirmelerinin yapılması önerilmistir.
Özet (Çeviri)
With this research, it was aimed to determine the reasons for dropping out of the couples who received at least one IVF-ET treatment at the GMMA Assisted Reproductive Techniques Center and the reasons of the couples who relinquished from GMMA and continued to their treatment at other centers. The population of the study was settled of the couples who received IVF-ET treatment not less than a cycle between 2001-2005. The sample of the study was composed of 113 couples who had once dropped out the IVFET treatment at GMMA and accepted to contribute in the research by filling in the data collection form they received from the researcher. A semi-structured data collection form which was prepared by monitoring a widespread literature in the field was used as data collection tool. Percentages were calculated in order to demonstrate the distribution of data, and a Chi-square test was performed to compare statistical results related with descriptive data. It was determined in the research that the couples who dropped out the IVF-ET treatment, mostly feared of another cycle with a negative result and quit the treatment since their financial potentials were consumed away. In the light of the results of the research; it is recommended that during the nursing care couples should be supported, especially in the periods which they mostly face distress; a strengthened communication with medical staff after an unsuccessful IVF-ET should be enhanced and regular satisfaction assessments should be performed by the staff other than the ones who work for the center.