Kanserli çocuğu olan ailelerin sosyal destek algısı,umutsuzluk ve başetme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relation between social support, hopelessness and coping in parents of children with cancer
  1. Tez No: 224366
  2. Yazar: EVRİM KIZILER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çagı Kanserleri, Umutsuzluk, Stresle Basa Çıkma, Sosyal Destek, Hemsire, Childhood Cancers, Hopelessness, Coping with Stress, Social Support, Nurse
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu arastırma, kanserli çocuga sahip ailelerde sosyal destek algısı, umutsuzluk ve bas etme davranısları arasındaki iliskinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıstır. Arastırma, Aralık 2006-Nisan 2007 tarihleri arasında GATA Çocuk Saglıgı ve Hastalıkları A.D. Hematoloji ve Onkoloji Kliniklerinde uygulanmıstır. Arastırma örneklemini, arastırmaya katılmayı kabul eden ve çocugu kanser tanısı almıs olan, bilinç durumu yerinde, iletisim kurabilen ve arastırmaya katılmayı kabul eden 107 ebeveyn olusturmustur. Katılımcılara arastırmacı tarafından olusturulan veri toplama formu, Folkman ve Lazarus tarafından stresle bas etme tarzlarını belirlemek amacıyla gelistirilen ?Stresle Basa Çıkma Tarzları Ölçegi?, Zimet ve arkadasları tarafından gelistirilen, bireylerin algıladıkları sosyal destegin yeterliligini ölçmede kullanılan ? Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçegi?, Beck ve arkadasları tarafından umutsuzlugu yansıtan psikopatolojik durumları arastırmak üzere gelistilen ?Beck Umutsuzluk Ölçegi? kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen verilerin frekans dagılımları, aritmetik ortalamaları, standart sapmaları alınmıs ve student t testi, tek yönlü varyans analizi, Bonferroni ve Tukey ileri düzey testi, Pearson Korelasyon katsayısı ve Kikare testi uygulanmıstır. Ölçeklere ve anketin tamamına iliskin Cronbach Alpha iç güvenilirlik katsayısı hesaplanmıstır. Arastırma kapsamına alınan kanserli çocuga sahip ebeveynlerin çogunlugu 31-37 yas grubunda, tamamına yakını evli ve yaklasık yarısı lise mezunudur. Bireylerin tamamının sosyal güvencesi bulunmakta ve çogunlugunun aile gelirleri ve giderlerinin dengede oldugu belirlenmistir. Ebeveynlerin tanıyı duydukları ilk anda sok yasadıkları, hastalık süresince çocuklarını kaybetme korkuları oldugu belirlenmistir. Ebeveynler sorunlarla basa çıkmada en fazla saglık personelinin destegine ihtiyaç duydukları ve spritüel inançlarının arttıgı görülmektedir. Ebeveynlerin çogunlugunun hastalık nedeni ile saglıgında, is, aile ve sosyal yasamında ve gelecekle ilgili planlarında degisiklikler yasandıgı, hastalık nedeni ile aile bütçesinin büyük oranda etkilendigi saptanmıstır. Çocugun yasının ve tedaviyi alma seklinin, ebeveynin egitim durumunun ve hastalıgın aile bütçesine etkisinin ebeveynin umutsuzluk düzeyini etkiledigi belirlenmistir. Ebeveynlerin yasları ve medeni durumları ile umutsuzluk arasında bir iliski bulunamazken, evli olan ebeveynlerin daha fazla sosyal destek algıladıkları görülmektedir. Yeterli sosyal destek algılayan ebeveynlerin is, aile ve sosyal yasamlarında hastalık nedeni ile degisim yasanmamaktadır. Hastalık klinik dönemi, ebeveynlerin çocugun hastalıgı nedeni ile saglık problemi yasaması, aile iliskilerinde ve is yasantısında güçlüklerle karsılasması, yasanan sorunlara çaresiz yaklasımı arttırmaktadır. Gelir düzeyi azaldıkça ve aile bütçesinin hastalıgın yükünden etkilenme oranı arttıkça ebeveynlerin destek arama yaklasımlarında ve çaresiz yaklasımlarında artıs oldugu belirlenmistir. Çalısmadan elde edilen en önemli bulgulardan biri de umutsuzluk ve sosyal destek algısı arasındaki negatif iliskidir. Ebeveynlerin algıladıkları sosyal destek arttıkça, umutsuzluk düzeyinin azaldıgı görülmektedir. Arastırmadan elde edilen sonuçlar dogrultusunda önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
Registered Nurse Evrim Kiziler, ?The examination of the relation between social support, hopelessness and coping in parents of children with cancer? GMMA Health Sciences Institute, Nursing Program Master?s Degree Thesis, Ankara, 2007. The study was performed in order to examine the relation between social support, hopelessness and coping in parents of children with cancer The study was performed in Clinics of Pediatric Oncology and Hematology between December 2006 and April 2007. The sample of the study included 107 parents whose children were diagnosed with cancer, who was conscious, communicating and accepted to participate in the study. In collecting the data, an information form, which was developed by researchers, ?Ways of coping inventory? which was developed by Folkman and Lazarus, ?Scale of the Ways to Cope With Stress? which was developed by Zimet et al., and ?Beck Hopelessness Scale? which was developed by Beck et al. The frequency distribution, arrhythmetic average and Standard deviation of the data was obtained. In analyzing the data, Student?s t test, one- way ANOVA, Bonferroni and Tukey advanced level test, Pearson correlation test and Chisquare test were used. Cranbach alpha was compute of all scales and the information form. The majority of the parents of children with cancer, were between 31- 37 year old, married, graduated from high school and stated that their family income was equal to their family?s expenditure. Parents were in shock when they first heard the diagnosis and felt the fear of the loss of the child. Parents need the health care practitioners? support and spiritual beliefs to cope with their problems. It?s determined that there are some changes in work, family and social life, future plans and economic status. It?s shown that the factors effected the hopelessness of the parents are; the age of children, the way to get the medical therapy, education level of the parents and the effect of cancer on family budget. Although no relation is found between the level of hopelessness and the parents ages, their marital status, it?s determined that the maried parents perceived more social support. There is no change in the work, family and social life of the parents who perceive enough social support. The factors which increase the helpless approach are; the clinical process of cancer, health problems of the parents because of child illness and the problems in the family relations and work life. It?s found that when the income level decreases and the effection rate of family budget increases, the approaches of seeking support and helpless increases. One of the most important findings is the negative relation between hoplessness and social support perception. When the perceived social support increases the hopelessness level decreases. We had recommendations according to the results of the study.