Toplumsal cinsiyet ve kadına karşı şiddetin kadınların üreme sağlığına ilişkin hizmetlerden faydalanmasına etkisi
The impact of the gender and violence against the women on using the reproductive healthcare services
  1. Tez No: 224367
  2. Yazar: GÖNÜL ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYGÜL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: kadın, toplumsal cinsiyet, siddet, üreme saglıgı, women, gender, violence, reproductive health
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu arastırma, 15-49 yas, evli ya da bir erkekle birlikte yasayan kadınlarda toplumsal cinsiyet ayrımcılıgı ve kadına karsı siddetin, kadının üreme saglıgına ve hizmetlerinden faydalanmasına etkisini belirlemek amacıyla, kesitsel olarak planlanmıstır. Arastırma, 1 Subat 2007-30 Nisan 2007 tarihleri arasında GATA Kadın Hastalıkları ve Dogum AD ve Saglık Bakanlıgı Ankara Etlik Dogumevi ve Kadın Hastalıkları Egitim ve Arastırma Hastanesi Jinekoloji Polikliniginde yürütülmüstür. Arastırma örneklemini 15-49 yas grubunda, evli ya da bir erkekle beraber yasayan ve arastırmaya katılmayı kabul eden 250 kadın olusturmustur. ncelenen literatür dogrultusunda, arastırmacı tarafından gelistirilen ?Kadının Tanıtıcı Bilgilerine Yönelik Veri Toplama Formu? ile ?Aile çi Kadına Yönelik Siddet Ölçegi (AKSÖ)? kullanılmıstır. Çalısmaya katılan kadınların çogunlugunun, egitim seviyelerinin ve hane gelirlerinin düsük oldugu, çalısmadıkları, hane gelirine katkılarının olmadıgı, aile içi kararlarda söz hakkının düsük oldugu ve kazancın kullanımına iliskin kararda etkin rol almadıkları belirlenmistir. Toplumsal cinsiyet göstergesi olarak kabul edilen bu faktörler ile kadının üreme saglıgı ve hizmetlerinden faydalanma durumları arasında anlamlı bir iliski oldugu belirlenmistir. Aynı zamanda bu kadınların daha yüksek oranda siddete ugradıkları ve bu durumun ise üreme saglıgı ve hizmetlerinden faydalanmalarını olumsuz olarak etkiledigi belirlenmistir. Arastırmanın sonuçları dogrultusunda; jinekoloji polikliniginde hizmet sunan hemsirelerin, kadının üreme saglıgını ve üreme saglıgı hizmetlerinden faydalanmasını olumsuz olarak etkileyen faktörler içinde toplumsal cinsiyet ayrımcılıgı ve siddetin etkisini fark etmesini saglayarak; konuya daha bilinçli yaklasması ve kadınları ihtiyaç duyduklarında uygun danısmanlık ve bakım hizmetlerini alabilecekleri konusunda bilgilendirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study was planned to determine the impact of the gender discrimination and violence against the women on using the reproductive healthcare services among living with any partner or married women aged from 15 to 49 years. The present study was performed at the GATA Obstetrics and Gynecology Department and Etlik Women Health and Obstetrics Research Hospital in Ankara between February 1st, 2007 and April 30, 2007. The sampling of the study consisted from 250 women who live with at least one partner or married, aged in 15 to 49 years and accepted to participate in this study. Based upon the studies carried out in the literature, a questionnaire was developed for determining the socio-demographic, obstetric and gynecologic data of all participants by the researcher and ?Measurement of The Violence Against the Women in Family Process? was used to collect the data. In the present study, It was found significant difference between the subjects of lower education and economic status, having no job and not acting efficiently in the family decision and economy; and using the reproductive healthcare services. These were the signs of the gender. The percentage of the violence for those women was high, so it was found that it negatively affects the behaviors of the women who want to use the reproductive healthcare service. According to the results of the study, it is suggested that nurses whom are employed in gynecology clinics should be aware of the impact of the gender discrimination and violence on using the reproductive healthcare services efficiently, plan the training program, and give the proper counseling about the information of the reproductive healthcare services for all women.