Diz osteoartritli bireylerin uyguladıkları ağrıyla başetme yöntemleri ve hastalığa özgü yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
The assessment of the effect of pain-coping methods performed by individuals with knee osteoarthritis on disease specific quality of life
  1. Tez No: 224368
  2. Yazar: SEMRA AÇIKSÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ŞENAY UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, Ağrı, Ağrı ile Başetme Yöntemleri, Yaşam Kalitesi, Knee Osteoarthritis, Pain, Pain-Coping Methods, Quality of Life
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Arastırma, Ortopedi ve Travmatoloji poliklinigine basvuran diz osteoartritli bireylerin uyguladıkları ağrı ile basetme yöntemlerinin hastalıga özgü yasam kalitesine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıstır. Arastırma, 18 Aralık 2006- 27 Nisan 2007 tarihleri arasında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı polikliniginde yapılmıstır. Arastırma örneklemini 40-80 yas arasında, en az 6 aydır diz agrısı yakınması ile basvuran, diz osteoartriti tanısı alan, kas iskelet sistemini etkileyecek baska bir saglık sorunu olmayan, bilinç durumu yerinde, iletişim kurabilen ve arastırmaya katılmayı kabul eden 145 birey olusturmustur. Verilerin toplanmasında, incelenen literatür dogrultusunda arastırmacı tarafından gelistirilen hasta bilgi formu, agrı tanılama ve basetme yöntemlerini degerlendirme veri toplama formu ile Artrit Etkisini Ölçme Skalası (Arthritis Impact Measurement Scale 2-AIMS2) kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen verilerin frekans dagılımları, aritmetik ortalamaları, standart sapmaları alınmıs ve Student t testi, tek yönlü varyans analizi, Bonferroni ve Tukey ileri düzey testi, Pearson Korelasyon katsayısı ve Ki-kare testi uygulanmıstır. Arastırmaya katılan diz osteoartritli bireylerin çogunlugunu, 56-65 yas grubunda, yas ortalamaları 59.14±8.55 (40-78) olan, ilkokul mezunu kadınlar olusturmaktadır. Yarıdan fazlası sisman ve spor/egzersiz yapmadıgını bildiren bireylerin, yaklasık yarısının 0-5 yıldır OA tanısının bulundugu ve hastalık süresinin 7.02±5.38 oldugu saptanmıstır. Farmakolojik yöntemin agrı ile basetmede ilk basvurulan ve en fazla kullanılan yöntem oldugu, farmakolojik olmayan yöntemlerden de dinlenmenin en fazla kullanılan yöntem oldugu belirlenmistir. Hastalık süresinin agrı siddeti ve agrı ile basetmede kullanılan yöntemler üzerinde etkili oldugu, hastalık süresinin artması ile agrı siddetinin arttıgı ve agrı siddetindeki artısa paralel olarak farmakolojik yöntemlerin kullanımının da arttıgı saptanmıstır. Diz OA'li bireylerin yasam kalitesinin en fazla olumsuz etkilenen alanlarının yürüme-egilme, saglık durumunun algılanması ve agrı oldugu belirlenmistir. Hastalık süresi ve agrı siddetindeki artısın yasam kalitesini olumsuz etkiledigi saptanmıstır. Farmakolojik yöntem ve geleneksel uygulamaları kullanan bireylerin yasam kalitesinin, farmakolojik olmayan ve alternatif tedavileri kullanan bireylere oranla daha olumsuz oldugu saptanmıstır. Bireylerin yaklasık yarısının, kendi saglık durumlarını kötü olarak algıladıkları, bu durumun tamamen OA'e baglı oldugunu ve gelecek 10 yılda önemli bir sorun olacagını düsündükleri belirlenmistir. Arastırmadan elde edilen sonuçlar dogrultusunda önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
The study was peformed in order to assess the effect of pain-coping methods performed by individuals with knee ostearthritis on disease-specific quality of life. The study was performed in Outpatient Clinic of Orthopedia and Traumatology between December 18th of 2006 and April 27th of 2007. The sample of the study included 145 individuals who was diagnosed as osteoarthritis of knee, who were 40-80 years old, who had admitted with the complain of knee pain for at least 6 months, who had no other musculoskeletal problem, who was conscious, communicating and accepted to participate in the study. In collecting the data, a patient information form, which was developed by the researchers, a data-collecting form of pain-diagnosing and coping methods and Arthritis Impact Measurement Scale 2 ? AIMS2) was used. The frequency distribution, arrhythmetic average and Standard deviation of the data was obtained. In analyzing the data, Student?s t test, one-way ANOVA, Bonferroni and Tukey advanced level test, Pearson correlation test and Chisquare test were used. Majority of the patients were between 55-65 years old, female and graduated from elemantary school.. The avereage age was 59.14±8.55 (40- 78) years. More than half were overweight and not exercising regularly. Approximately half of them had osteoarthritis for 0-5 years and mean duration of the disease was 7.02±5.38 years. The mostly used coping method was pharmacological interventions. Among the non-pharmacological ones, the mostly used intervention was resting. The duration of the disease was affective on the coping method. The severity of the pain was increasing with increased duration of the disease. The increased severity of the pain was associated with more using of pharmacological methods. The mostly negatively affected areas of quality of life were found to be walking-bending, perception of health status and pain. The increased duration of the disease and increased severity of the pain was found to be negatively affecting the quality of life. The quaity of life of those individuals who were using pharmacological and traditional methods was found to be more unfavorable than those who were using non-pharmacological and alternative methods. It was found that approximately half of the individuals were perceiving their life badly. These individuals reported that this situation was dependant on OA and also told that they would experience an important problem in next 10 years. We had recommendations according to the results of the study.