Hastane kaynaklı gram negatif non fermentatif bakterilerde antibiyotik direnci, antibiyotik direnç mekanizmaları ve antibiyotik direnç gelişimine neden olan risk faktörlerinin belirlenmesi
Investigation of patterns and mechanisms of antibiotic resistance and risk factors associated with antibiotic resistance in gram negative non fermentative bacteria isolated from hospital setting
  1. Tez No: 224382
  2. Yazar: UTKU KAVRUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ORAL ÖNCÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas, Acinetobacter, çogul direnç, risk faktörleri, metallo beta laktamaz, polimeraz zincir reaksiyonu, Pseudomonas, Acinetobacter, multi-drug resistance, risk factors, metallo beta lactamase, polymerase chain reaction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gram negatif non fermentatif bakteriler (GNNFB) sagaltımı zor hastane infeksiyonlarına neden olan sorunlu bakterilerdir. Antibiyotiklerle karsılasmaları durumunda hızlı direnç gelistirmeleri en önemli özelliklerindendir. Bu grup bakterilerden özellikle dirençli Pseudomonas ve Acinetobacter suslarının hastane infeksiyon etkeni olarak izolasyon sıklıgı son yıllarda artmıstır. Bu çalısmada hastanemizdeki gram negatif non fermentatif bakteri tehdidinin boyutunu ortaya koymak, bu bakterilerdeki antibiyotik direnç oranlarını saptamak, antibiyotik direnç gelisimine neden olan risk faktörlerini belirlemek ve metallo beta laktamazların varlıgını arastırmak hedeflenmistir. Bu çalısma Mart 2006-Mart 2007 tarihleri arasında hastanemizin yatan hasta servislerinde prospektif olarak yürütülmüs ve hastaların izlemi aktif sürveyans yöntemi ile yapılmıstır. Etkenlerin antibiyotik duyarlılıkları disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemi ile saptanmıstır. IMP ve VIM grubu metallo beta laktamaz (MBL) genleri için tarama testi olarak EDTA temelli yöntemler, dogrulama testi olarak ise polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) kullanılmıstır. Çalısma süresince 8673 hasta izlenmistir. 152 hastada 276 gram negatif non fermentatif infeksiyon atagı gözlenmistir. GNNFB %34 oranında en sık hastane infeksiyonu etkeni olmus ve bu olgularda mortalite yüksek bulunmustur (%40,7). Susların %40,1' i Yanık ve Anestezi Yogun Bakım Servislerinde yatan hastalardan izole edilmistir. Hastaların ortalama yası 55,3 yıldı. Bin alet gününde, santral katater kullanım oranı 0,22, ventilatör kullanım oranı 0,15, üriner katater kullanım oranı 0,4 olarak saptanmıstır. Çogul antibiyotik direnci Pseudomonas suslarında %24,4, Acinetobacter suslarında ise %66,4 olarak tespit edilmistir. Çogul antibiyotik direnç gelisimi açısından Pseudomonas suslarında yogun bakımda yatıyor olmak (OR: 0,21, CI%95 [0,06-0,66]) ve önceden karbapenem kullanımı (OR: =,28, CI%95 [0,1-0,72]), Acinetobacter suslarında ise önceden karbapenem kullanımı (OR: 0,41, CI%95 [0,17-0,99]) bagımsız risk faktörleridir. Tarama testleri ile %24,2 oranında MBL pozitifligi saptanırken, PZR ile bes imipenem dirençli ve iki imipenem duyarlı Pseudomonas susunda (%5,7) IMP grubu MBL gen varlıgı gösterilmistir. Sonuç olarak hastanemizde GNNFB hastanemizde ciddi bir sorundur. Çalısmamızda tanımlanan risk faktörlerinin kontrolü ile GNNFB' de antibiyotik direnç gelisimi engelleyecektir. Bunun yanı sıra olası direnç sorununun erken ortaya konması amacı ile tarama testleri ile MBL pozitif olarak saptanan izolatlarda mutlaka moleküler dogrulama testleri yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Gram negative non fermentative bacteria (GNNFB) cause serious hospital infections and are hard to treat. Pseudomonas and Acinetobacter spp. which can easily develop resistance to antibiotics, have been ferquently isolated in hospital infections in recent years. This study was planned to determine the threat of GNNFB in our hospital via detection of antibiotic resistance rates, risk factors associated with antibiotic resistance and metallo beta lactamase (MBL) activity. The prospective study was carried out between March 2006 and March 2007 in in-patient services in our hospital and the patients were observed with active surveillance. Disk diffusion and microdilution tests were used to determine antibiotic susceptibilities. IMP and VIM type MBL? s were detectedby EDTA based assays and further confirmed by polymerase chain reaction (PCR). During the study, 8673 patients, 152 of whom developed 276 GNNFB associated hospital infections were observed. GNNFB were the most common cause of hospital infections (34%) and in those patients, the mortality rates were high (40,7%). The 40,1% of the organisms were isolated in burn and intensive care units (ICU?s). Patient?s mean age was 55,3, central venous catheter rate was 0,22, mechanical ventilation rate was 0,15 and urinary in-dwelling catheter rate was 0,4 in 1000 device days. Multi-drug resistance was 24,2% in Pseudomonas spp. and 66,4% in Acinetobacter spp. ICU admission (OR: 0,21, CI%95 [0,06-0,66]), previous carbapenem use (OR: =,28, CI%95 [0,1-0,72]) in Pseudomonas spp and previous carbapenem use (OR: 0,41, CI%95 [0,17-0,99]) in Acinetobacter spp. were assigned as independent risk factors for imipenem resistance. Using EDTA based assays MBL was detected 24,2% and only 5,7% of Pseudomonas spp of which five imipenem resistant and two imipenem susceptible were confirmed to be IMP type MBL positive. As a conclusion, GNNFB are serious problems in our hospital and controlling the identified risk factors can minimize imipenem resistance. PCR confirmation should be performed in MBL suspicious isolates identified by EDTA based assays.