Laporoskopik kolesistektomi vakalarında perioperatif 1 gram ve 2 gram intravenöz parasetamol infüzyonlarının postoperatif opioid tüketimine etkilerinin araştırılması
The opioid sparing effect of perioperative single dose 1g and 2g paracetamol infusions after laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 224383
  2. Yazar: H.TANSEL TOKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Parasetamol, Tramadol, HKA, Postoperatif agrı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısmanın amacı multimodal agrı tedavisinin temelini olusturan, agrı tedavisinde ilaç kombinasyonları olusturarak, opioidlerin postoperatif total tüketimini ve/veya yan etkileri azaltmak görüsü paralelinde, laparoskopik kolesistektomi olgularında, perioperatif intravenöz parasetamol infüzyonunun iki farklı dozunu kontrol grubuyla karsılastırarak, multimodal analjezi hedeflerinde belirtilen tramadol tüketiminde ve/veya yan etkilerinde azalma miktarını arastırmaktır. Laparoskopik kolesistektomi postoperatif dönemde orta derecede agrı profiline sahip bir ameliyat teknigi olmasına ragmen, degisik agrı bilesenlerini içermekte ve maalesef hastalar postoperatif dönemde siddetli agrılar çekebilmektedir. Laparoskopik kolesistektomi uygulanan 60 hasta rasgele, prospektif sekilde çalısmaya alındı. Grup P 1g'a perioperatif 1gram parasetamol infüzyonu, Grup P 2g'a perioperatif 2 gram parasetamol infüzyonu ve Grup kontrol'e perioperatif plasebo infüzyonu yapıldıktan sonra, bütün gruplara postoperatif derlenme ünitesinde Tramadol Hasta Kontrollü Analjezi uygulandı. Ameliyat ve cerrahi süreleri, postoperatif VAS, VRS, butona basıs sayıları, bolus sayıları, total tramadol tüketimi, yan etkiler, antiemetik uygulanması ve VAS30'a varıs süresi kaydedildi. 24. saat sonunda HKA sonlandırıldı. Hastaların 24. saatte uygulanan prosedürden memnuniyetleri sorgulandı. Hastaların demografik özellikleri (yas, agırlık, cinsiyet) ASA, anestezi ve cerrahi süreleri gruplar arasında karsılastırıldıgında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Hastaların postoperatif VAS skorları, tramadol tüketimi ve yan etkiler açısından, gruplar arası karsılastırılmalarında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmadı(p>0,05). Grup P 2g-Grup Kontrol arasında antiemetik kullanımı arasındaki fark, Fisher Exact test sonucunda istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,003). Çalısmada laparoskopik kolesistektomi vakalarında multimodal analjezi planlamasının perioperatif 2g parasetamol infüzyonu ile baslanmasının, tramadole baglı yan etkilerle mücadele de, antiemetik kullanımını azalttıgı saptanmıstır(P=0,003).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the tramadol sparing effect, and determine to diminish of opioid related side effects, by comparing patients data, who underwent laparoscopic cholecystectomy belonging to 1 gr and 2 gr single dose paracetamol infusion groups with the control group, which has been described in the main targets of multimodal analgesia by realizing combinations of drugs. Laparoscopic cholecystectomy underwent 60 patients were included into this placebo controlled, randomized, prospective study. They were divided in 3 groups, as 20 patients in each. Group P 1g patients received perioperative 1 gram paracetamol infusion, Group 2 g patients received perioperative 2 gram paracetamol infusion and Group Control patients received perioperative plasebo infusions, at least tramadol was applied as PCA to each group in the PACU. Duration of anesthesia and surgery, VAS scores, VRS scores, number of demand, number of bolus delivery, total tramadol consumption, side effects, application of antiemetics were recorded. Patients were questionnaired about the satisfaction scores related to the analgesic procedure at the 24th hour. There was no statistically significant difference between groups by comparing the patients postoperative VAS scores, total tramadol consumption and tramadol related side effects (p>0, 05).