Geri Dön

Prematür Over Yetersizliği olan normal karyotipli (46 XX) olgularda androjen düzeyleri, östrojen replasman tedavisinin, androjen düzeyine ve kemik yıkım ürünü olan kollagen tip 1 çapraz bağlı N-Telopeptit (NTX) üzerine olan etkisi

Women with 46,XX spontaneous premature ovarian failure, serum androgen levels, effect of estrogen therapy on both serum androgen levels and bone turnover marker; collagen tip 1 cross linked N-Telopeptit (NTX)

  1. Tez No: 224441
  2. Yazar: EBRU ALICI DAVUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ENGİN AKHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 92

Özet

Beklenen yaşam süresinin uzaması ile menopozda geçirilen zaman dilimi artışı kaçınılmazdır. POF hastaları için bu sürenin daha uzun olması sebebiyle seksüel hormon eksikliğinin etkileri de artacaktır. Uzun süreli östrojen eksikliği osteoporoz için risk faktörüdür.Amaç: Normal karyotipi olan (46 XX) POF olgularında, androjen düzeylerini belirlemek, östrojen replasman tedavisinin androjen düzeylerine etkisini incelemek ve varsa androjen düzeyleri ile osteoporoz ilişkisini bir kemik yıkım belirteci olan NTx (prokollajen ve kollajen tip 1 çapraz bağlı N telopeptit) ve kemik mineral yoğunluğu üzerinden ortaya koymaktır.Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın hastalıları ve Doğum A.B.D Polikliniği'ne başvuran 46 hasta tespit edildi. Hastaların yaşları 17 ile 41 (28,84 ± 7,85SS) arasında değişmektedir. 46 hasta spontan POF tanısı almış olup, bu hastalardan 30 yaş ve altında olanların yapılan karyotip analizi sonucu, tamamının karyotipi 46 XX olarak tespit edildi. Bu hastaların 26 'sı kliniğimize başvurdukları sırada hormon replasman tedavisi alırken 20 ' si henüz tedavi almamaktaydı. Çalışmaya kontrol grubu olarak yaşları 44 ile 55 arasında (51,1 +3,2 SS) olan 15 doğal menopozlu kadın ve yaşları 22 ile 40 arasında (30,7 + 4,7SS) 15 reprodüktif çağdaki kadın dahil edildi. Bu hastaların klinik ve laboratuvar değerlendirmeleri yapılarak demografik özellikleri, biyokimyasal ve hormonal değerleri tespit edildi. Hastaların kemik yoğunluğu ölçümü (Lunar DPX) yapıldı, kemik yıkım ürünü olan NTx serumda ELİSA yöntemiyle saptandı. 30 yaş ve altı ile 30 yaş üzeri, hormon replasman tedavisi alan ve almayan toplam 4 grupta incelenen POF olgularının, androjen düzeyleri, kemik mineral yoğunluğu ile serum NTX ölçümleri hem kendi aralarında hem de kontrol grupları ile karşılaştırıldı. Ayrıca hastaların ve kontrol grubunun serum androjen düzeyleri ile Beck skalası uygulanarak elde edilen depresyon skorları birbirleriyle karşılaştırıldı.Bulgular: POF hastalarında uygulanan hormon replasman tedavisi serum androjen düzeylerine etki etmemektedir. Androjen düzeyleri yine POF grubunda, kemik mineral yoğunluğu üzerine etki etmezken, total testosteron düzeyleri ile kemik yıkım belirteci olan NTX arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Ayrıca total testosteron düzeyindeki artış, hastaların depresyon skorlarına negatif yönde etki etmektedir.Sonuç: POF tanısı olan ve total testosteron seviyesi daha düşük olan hastalarda, kemikteki remodelling (resorbsiyon ve formasyon) sürecinin, negatif yönde etkilendiği düşünülmektedir. Ayrıca kadının genel iyilik hali ile total testosteron seviyeleri arasında benzer şekilde bir ilişki kurulmuştur. Total testosteron seviyelerinin kadının hem kemik metabolizması hem de sosyal yaşantısı üzerine olan bu etkileri, POF hastalarında androjen yetmezliği tabsuna dikkati çekmektedir.

Özet (Çeviri)

With increasing life expectancy the prolonged menopausal life span is inevitable. This time is longer for the patients with POF, therefore the consequences of deficiency of sexual hormones will increase. Estrogen deficiency for a long period is a risk factor for osteoporosis.Objective: To determine women with 46,XX spontaneous premature ovarian failure serum androgen levels, whether any effect of estrogen therapy on serum androgen levels, and to understand ıf there is a relationship between serum androgen levels and bone quality of cases of POF; by two different way and looking for a correlation.Materials and Methods: 46 patients admitted to Istanbul Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology were evaluated. The ages of the patients varies between 17 to 41 (28,84 ± 7,85SD). 46patients are diagnosed as POF; 30 years old and below of them were karyotypically evaluated. All of the results are normal karyotye; 46, XX. 26 of 46 women were on hormone therapy at first visit. 15 control women were healty, menopausal whom ages were between 44 to 55 (51,1 + 3,2 SS) and 15 control women were healty, regularly menstruating whom ages between 22 to 40 (30,7 + 4,7SS). The demographic properties, biochemical and hormonal levels were obtained. BMD measurement by Lunar DPX is planned. The measurement of biochemical markers of bone metabolism (NTx) in serum by ELISA metod is planned. POF patients classified as at or below 30 and over 30 years of age whether on or off hormone therapy. Comparision of serum androgen levels, bone mineral density and serum NTX levels between POF and control groups were evaluated. The depression scors of POF and control groups and androgen levels were compared.Results: Serum androgen levels of POF patients is not affected by hormon therapy.Bone mineral density of POF patients is not affected by serum androgen levels. Serum total testosteron is negatively correlated with both serum NTX levels and Beck depression scores.Conclusion: Bone quality is affected negatively in POF patients with low serum total testosterone. diagnosed as POF. Very similar correlation between low serum total testosteron levels and general well being of POF patients is confirmed.

Benzer Tezler

  1. Prematür over yetersizliği olan hastalarda BMP15 ve FOXL2 geni mutasyon analizi

    Prematür over yetersizliği olan hastalarda BMP15 ve FOXL2 geni mutasyon analizi

    MEHMET BURAK MUTLU

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Moleküler TıpAnkara Üniversitesi

    Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HALİL GÜRHAN KARABULUT

  2. Prematür over yetmezlik sıçan modellerinde mitokondrial biyogenez yolaklarının araştırılması

    Investigation of the mitochondrial biogenesis pathways in premature ovarian failure rat models

    BİLGİ ERBAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Tıbbi BiyolojiFırat Üniversitesi

    Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ŞEN

  3. Primer over yetmezliklerinde geri dönüşü etkileyen genetik faktörler

    Genetic factors affecting resumption of ovarian functions in primary ovarian uinsfficiency

    GİZEM KAVAL KARAOĞLU

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Kadın Hastalıkları ve Doğumİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMİH KALELİ

  4. Yenidoğan hiperbilirubinemisi olgularının değerlendirilmesi

    Evaluation of neonatal hyperbilirubinemia cases

    REZZAN EZGİ EKİN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıDicle Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SABAHATTİN ERTUĞRUL

  5. Ekmeğin aminoasit şelatlı demir ve çinko bileşikleri ile zenginleştirilmesi

    Fortification of bread with aminoacit chelated iron and zinc compounds

    DİLEK ERCİLİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Gıda Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HİKMET BOYACIOĞLU