Subakromial sıkışma sendromunda artroskopik tedavinin yeri
The role of arthroscopic treatment in subacromial impingement syndrome
- Tez No: 224467
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT KÖMÜRCÜ, DOÇ.DR. SERVET TUNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: subakromial sıkısma sendromu, artroskopik dekompresyon, subacromial impingement syndrome, arthroscopic decompression
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Subakromial sıkısma sendromu tanısıyla artroskopik subakromial dekompresyon uyguladıgımız hastaların, tedavi öncesi ve sonrası Constant, istirahat ve hareket VAS skorlarını degerlendirdik. Subakromial sıkısma sendromu; etyolojisi halen tartısılmakta olan, sebepleri ve tedavi seçenekleri üzerinde degisik anlayıs ve yorumlar bulunan bir rahatsızlıktır. Rotator manseti olusturan kasların humerus büyük tüberkülü ve akromion altındaki dar aralıkta sıkısması olayın temeli gibi görünse de; bu karmasık biomekanikteki sebep-sonuç iliskileri çogu yazarın temel arastırma kaynagı olmaya devam etmektedir. En az altı ay konservatif tedavi uygulamalarından fayda görmeyen hastalara artroskopik subakromial dekompresyon yapıldı. Bu hastaların agrılarındaki ve günlük fonksiyonlarındaki degisimleri arastırdık. Yaptıgımız istatistiksel analizler sonucunda hastaların agrılarının anlamlı derecede azalıp, omuz fonksiyonlarının iyilestigini tespit ettik. Bu iyilesmenin hemen cerrahi sonrasına sınırlı kalmayıp, altı ay devam ettigini gözledik. Erken evre subakromial sıkısma sendromunun tedavisinin konservatif oldugu; ancak, iyliesme görülmeyen hastalarda artroskopik subakromial dekompresyonun iyi bir tedavi seçenegi oldugu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
We have evaluated the Constant scores, rest VAS and active VAS scores of our patients who had atrhroscopic subacromial decompression for diagnosis of subacromial impingement syndrome. Subacromial impingement syndrome is such a disorder that, it?s etiology is stil being discussed and reasons and treatment modalities are stil different. Basically, impinging of rotator cuff muscles between the surfaces of greater tubercle and acromion is the main problem, but the complex biomechanics of this region is stil a source for many authors? researches. We looked for the changes in pain and daily activities of our patients, who had arthroscopic subacromial decompression after having at least six months of conservative treatment, by means of applying our tests. We found that the patients? pain decreased and shoulder functions improved statistically. Furthermore, this improvement was not restricted just for the short postoperative period, but also lasted for at least six months. We believe that the choice of treatment for early stages of subacromial impingement syndrome is conservative, but if no healing is apperent, then atrhroscopic subacromial decompression is a good alternative.