Rektum kanserinde neoadjuvan kemoradyoterapi ve prognoza etkileri
The role of neoadjuvan chemoradiotheraphy at the treatment of rectal cancer and it's effect on the prognosis
- Tez No: 224471
- Danışmanlar: PROF.DR. SADETTİN ÇETİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum Kanseri, Neoadjuvan kemoradyo terapi, Rectum Cancer, Neoadjuvan Chemoradiotherapy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Günümüzde rektum kanserinde tedavinin esasını cerrahi oluşturmaktadır. Ancak sadece cerrahi ile tedavi edilen özellikle lokal ileri evre olgularda yüksek lokal nüks oranlarının görünmesi adjuvan tedavi arayışlarını ortaya çıkarmıştır. Lokal ileri evre rektum kanserlerinde adjuvan kemoradyoterapi uygulamalarının lokal kontrolü artırmaktaki başarısı kabul edilmekle beraber kemoradyoterapinin ve operasyonun zamanlaması halen tartışma konusudur. Merkezimizde halen neoadjuvan kemoradyoterapi tedavi şeması uygulanmaktadır ve çalışmamız uyguladığımız protokolün sonuçlarını değerlendirmek üzere retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 1999-2007 yılları arasında kliniğimizde lokal ileri evre rektum adeno kanseri tanısı almış ve takip edilebilen 22 hasta dahil edilmiştir. Olgular TNM sistemi ile evrelenip 2Gy/fr/gün dozunda haftada 5 gün toplam 5 haftada 50 Gy alacak şekilde preoperatif devrede ışınlanmış ve radyoterapinin 1. ve 5. gününde 350 mg./m2/gün dozunda 5-FU verilmiştir. Radyoterapi sonrası 5-8 hafta içinde TME tekniği ile operasyonlar gerçekleştirilmiştir. Radyoterapi komplikasyonları EORTC ve RTOG kriterleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmada postoperatif morbidite, radyoterapi komplikasyonları, lokal nüks/kontrol oranları ve sağ kalım sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 22 hastanın preoperatif evrelemesinde 5 hasta (%22,73) evre II ve 17 hasta (%77,27) evre III olarak değerlendirilmiştir. Postoperatif incelemede 1 hasta evre 0 (%4,55), 4 hasta evre I (%18,18), 4 hasta evre II (%18,18) ve 13 hasta evre III (%59,09) olarak bulunmuştur. Tedaviye tam yanıt oranı 1 hasta ile %4,55 çıkmış, 7 hastada (%31,82) evre düşüşü saptanmıştır. 8 hastaya APR uygulanırken 14 hastaya LAR uygulanmıştır. Radyoterapiye bağlı akut dönem yan etki sadece 5 olguda görülmedi, diğer 17 olguda 1 ve 2. dereceden yan etkiler görüldü, ancak hiç birinde 3 ve 4. derece akut yan etkiye rastlanmamıştır. Toplam 6 olguda cerrahi yara enfeksiyonu ve geç iyileşme gözlenmiştir. Erken dönemde cerrahi komplikasyona bağlı ölüm olmamıştır. Toplam 22 hastadan 2 sinde (%9,09) lokal rekürrens gözlenmiştir. Olguların ortalama 41 ay takip süresinde genel sağ kalım oranı %59 ve lokal hastalık kontrol oranı %90,91 olarak bulunmuştur. Serimizde lokal rekürrens oranları ve radyoterapi komplikasyonları literatürle uyumlu bulunmuş ve literatürde verilen kısa dönem neoadjuvan ve adjuvan kemoradyoterapi sonuçlarına göre daha başarılı çıkmıştır. Literatürde de neoadjuvan tedavinin lokal rekürrensdeki başarısı adjuvanla eş yada daha başarılı bulunurken yan etkileri daha az ve tolerabilitesi daha yüksek olarak verilmektedir. Ayrıca yine uzun dönem neoadjuvan tedavinin kısa döneme göre daha iyi lokal kontrol sağladığı ve yan etki insidansının daha az olduğu vurgulanmaktadır. Sonuç olarak; olgu sayısı az olmasına karşın retrospektif değerlendirme sonuçları lokal ileri evre rektum kanserlerinde neoadjuvan kemoradyoterapinin lokal nüksün azaltılmasında etkili olduğunu, ayrıca uzun kür preoperatif kemoradyoterapiden sonra erken ve geç yan etkilerin özellikle daha az ortaya çıktığını ve daha kolay tolere edildiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays surgery constitutes the base of the treatment of rectum cancer. However, the observation of the high rate of relapse especially in the local advanced level cases which are treated by surgery has led to new researches for adjuvan treatment. Although the success of increasing local control by adjuvan chemoradiotherapy applications has been accepted, the timing of chemoradiotherapy and the operation is still being debated. In our center still the neoadjuvan chemoradiotherapy diagram is being used and our study has been realised retrospectively to evaluate the results of the protocol we have applied. In this study 22 patients who have suffered from local advanced level rectum adeno cancer and who can be followed in our clinic between 1999-2007 have been included The cases have been staged by TNM system, been radiated in preoparative level to let them take 50 Gy 5 days a week in 2/fr/day dose for 5 weeks in total and on the 1st and 5th days they have been given 5-FU in dose of 350mg./m2/day. After the radiotheraphy some operations have been realised with TME technique in 5-8 weeks. Radiotheraphy complications have been evaluated with EORTC and RTOG criteria. In the study postoperative morbidity, radiotheraphy complications, local relapse/control rates and survival results have been evaluated. In the preoperative staging of the 22 patients included in this study 5 patients (%22,73) have been found to be at stage II and 17 patients (%77,27) at stage III. In postoperative examination 1 patient has been found to be at stage 0 (%4,55), 4 patients have been found to be at stage I (%18,18), 4 patients at stage II (%18,18) and 13 patients at stage III (%59,09). 6 The perfect respond to the treatment has come up with 1 patient (%4,55) and stage decrease has been observed in 7 cases( %31,82). APR has been applied to 8 patients while LAR has been applied to 14 patients. Acute period side effect resulting from the radiotheraphy has not been observed only in 5 patients but 1. and 2. level side effects have been observed in other 17 cases. However 3. and 4. level acute side effects have not been seen in any of the cases. Surgical infection and late recovery have been observed in 6 cases in total. No death case happened depending on the early period surgical complications. Local reoccurence has been observed in 2 cases (%9,09) out of 22 patients. During the 41-month follow-up period general survival rate has been found to be %59 while the local ilness control rate %90,91. In our series, the local reoccurence rates and radiotheraphy complications have been found to be harmonious with the literature and has been more successful compared with the short term neoadjuvan and adjuvan kemoradyotherapy results given in the literature. While the success of the neoadjuvan treatment in local reoccurence is found to be same with adjuvan or more successful, its side effects are given less and the tolerability is given high in literature. In addition, it is emphasized that the long-term neoadjuvan treatment provides better local control compared with the short-term and it has less side effect incidence. As a result; despite the limited number of the cases the retrospective evaluation of the results support that the neoadjuvan kemoradyotherapy is effective in decreasing the local relapse and the early and late effects appear less and are tolerated more easily after the long cure preoperative kemoradyotherapy