Distraksiyon osteogeneziste kök hücre tedavisi: Rat mandibulasında deneysel çalışma
Stem cell treatment in distraction osteogenesis: An experimental study on rat mandible
  1. Tez No: 224475
  2. Yazar: ABDÜL KERİM YAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELÇUK IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Hematology, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibular distraksiyon, mezensimal kök hücre, osteoblastik kök hücre, Mandibular distraction, mesenchymal stem cell, osteoblastlike cell
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Distraksiyon osteogenezis, dogumsal kraniyofasyal anomalilerin tedavisinde seçkin bir tedavi yöntemidir. Basarılı sonuçlar elde edilmesine karsın aletin uzun konsolidasyon periyodu süresince takılı kalması ve kaynama olmaması gibi bazı problemler rapor edilmistir. Bu çalısmanın amacı, rat mandibular distraksiyon modelinde, kök hücre tedavisinin yeni kemik olusumu üzerine etkilerini arastırmaktır. Çalısmada 30 sprague dawley rat kullanıldı. Sag hemimandibulalarına vertikal bir osteotomi yapılmasını takiben özel olarak gelistirilmis olan distraktör takıldı. Mandibulaları 3 günlük latent periyodun ardından 6 gün süreyle 0.25mm/gün oranında distrakte edildi (toplam 3 mm). Aktivasyon periyodunun sonunda ratlar rastgele 3 gruba ayrıldı (n=10). Grup 1'deki (kontrol grubu) ratlara serum fizyolojik enjekte edildi. Grup 2 ve 3.'teki ratlarda distraksiyon aralıgına sırasıyla DAPI'yle isaretlenmis mezensimal kök hücreler ve osteoblast benzeri hücreler transplante edildi. Distraksiyon alanı konsolidasyon periyodunun 2. ve 4. haftalarında radyolojik, sintigrafik ve histomorfometrik olarak degerlendirildi. Radyografik incelemede 2. haftada kök hücre uygulanan gruplarda osteotomi uygulanan kemik uçları arasındaki kaynamanın gerçeklestigi gözlenirken kontrol grubunda kaynama gözlenmedi. Histomorfometrik degerlendirmede yeni kemik hacminin kontrol grubuna göre kök hücre uygulanan gruplarda belirgin bir sekilde arttıgı görüldü. Konsolidasyon periyodunun 2. ve 4. haftalarında kök hücre uygulanan gruplarda ortalama sintigrafik up-take oranları kontrol grubu ile karsılastırıldıgında belirgin bir sekilde daha düsüktü. Sonuç olarak distraksiyon osteogeneziste kök hücre uygulaması yeni kemik olusumunu arttırmaktadır. Bu tedavi yöntemi konsolidasyon periyodunu kısaltmada ve eslik eden komplikasyonları önlemede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Distraction osteogenesis is one of the most popular treatment modality in the treatment of congenital craniofacial anomalies. Although successful results have been achieved some problems have been reported including wearing cumbersome device during the long consolidation period and nonunion. The aim of this study is to test the effects of stem cell treatment on new bone formation in a rat mandibular distraction model. Thirty Sprague-Dawley rats were used. Following the vertical osteotomy on the right hemimandible, a custom-made distraction device was applied. After a 3-days latency period, the mandibles were distracted at a rate of 0,25 mm/day for 6 days (total 3mm). End of the activation period rats were randomly divided into 3 groups (n=10). The rats in group 1 (control group) had physiological saline injection. The rats in group 2 and 3, had mesenchymal stem cells and osteoblast-like cells injection into the distraction gap, respectively. The distracted areas were evaluated by radiographic, scintigraphic, histomorphometric analysis at 2nd and 4th week of consolidation period. Bony union of the osteotomized end was observed in radiographic evaluation in the stem cell transplantation groups at 2nd week whereas non union was observed in control group. Histomorphometric analysis demonstrated that new bone volume were significantly greater in stem cell transplantation groups than in control group at 2nd and 4th week of consolidation period. Scintigraphic mean uptake ratios were significantly lower in the stem cell transplantation groups compared with the control group at 2nd and 4th week of consolidation. In conclusion stem cell transplantation in the distraction osteogenesis accelerated new bone formation. This treatment modality can be used for shortening the consolidation period and to prevent related complication.