Alt üriner sistem disfonksiyonu tanısı ile tedavi uygulanan hastaların tedaviye yanıtlarının objektif kriterler ile değerlendirilmesi
Evaluation of the treatment reponses of the patients who have functional micturition disorders diagnoses with objective criterias
- Tez No: 224476
- Danışmanlar: PROF.DR. M. MURAT DAYANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Biofeedback, Disfonksiyonel İşeme, Aşırı Etkin Mesane, Az Etkin Mesane
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
AÜSD pediatrik ürologlara başvuran hastaların yaklaşık olarak %40'ını oluşturmaktadır. AÜSD tanısı konulan hastaların değerlendirilmesinde hastanın ayrıntılı hikâyesi, fizik muayene, işeme günlüğü, İBSS, üroflovmetri ÜF-EMG, TİT, İK, lumbosakral AP/L grafi, US, işeme sonrası rezidüel idrar tayini kullanılır. Tedavide üroterapi, Biofeedback, farmakoterapi tedavisi kullanılmaktadır. Son yıllarda biofeedback tedavisinin etkinliği kanıtlanmış ve başarı oranları yüksektir. Bu tedavi ile pelvik taban kaslarını nasıl kullanacaklarını öğrenirler. AÜSD tanısı alan hastalara biofeedback tedavisi uygulanmış, tedavi süresince ve sonrasında olmak üzere birinci, üçüncü, altıncı, aylarda kontrol tetkikleri (ÜF-EMG, TİT, İK, PMR, İBSS) yapılmış ve yeniden değerlendirmeye alınıp tedaviye yanıtları değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 214 hastadan 7 hastaya AZEM, 184 hastaya Dİ, 23 hastaya AEM tanısı kondu. Di tanısı alan hastalarda tedavisi sonrası İK'nde %96,7, VUR'de %62,5, ÜF-EMG'de %83,6 düzelme oranı saptandı. AZEM tanılı hastalarda İK'ünde %33,3, VUR'de %60 gerileme, ÜF-EMG'de %42,8 düzelme oranları saptandı. AEM grubunda İK'ünde %100, VUR'de %60, ÜF-EMG'de %86,9 düzelme oranı saptandı. Dİ grubunda %82,6, AZEM grubunda %42,9, AEM grubunda %78,3 oranında remisyon saptandı. Çalışmamız sonucunda literatür tarafındanda desteklenen Biofeedback tedavisinin başarı oranları yüksektir ve AÜSD olan hastalarda etkin tedavi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Lover urinary tract dysfunction (LUTD) contain approximately %40 of the patients who attend to the pediatric urologist. When evaluating the patients with LUTD, detailed history, physical examination, voiding diary, VDSS, Uroflowmetry-EMG, urine analysis, lumbosacral AP/L graphy, ultrasonography, postvoid residuel urine volume measurements were used. Urotherapy, Biofeedback, pharmacatherapy modalities are generally used for the treatment. For the last decade biofeedback is proven safe effectively performed treatment modality with high success ratios. In this therapy patient learn how tu use pelvic floor muscles. Treatment responses of the patient with LUTD are eveluated within first, third sixth month and also control evaluations and treatment responses were performed using UF-EMG, urine analysis, urine culture, PVR volume, VDSS measurements. When 214 patients which are included into the study evaluated for the diagnosis,7 were diagnosed as underactive bladder, 184 were dysfunctional voiding, 23 were overactive bladder. İmprovement rates for the patiens for dysfunctional voiding were %96,7 in urine culture, %62,5 in VUR and %83,6 in UF-EMG. This ratios for the underactive bladder group were %33,3 in urine culture, %60 İN VUR, %42,8 UF-EMG respectively. In overactive bladder group improvement ratios were %100, %60, %86,9 respectively. Remission rates were %82,6 in dysfunctional voiding , %42,9 in underactive bladder , %78,3 in overactive bladder group respectively. Our study results with biofeedback therapy confirmed the results given in the literature and showed higher success rates. this therapy modality can safely and effectively be given to the patients with LUTD. Key Word: Biofeedback, dysfunctional voiding, underactive bladder, overactive bladder