Çocukluk Çağı Akut Lösemilerinde Pulmoner Komplikasyonların Değerlendirilmesi
Evaluating Pulmonary Complications in Childhood Acute Leukemias
- Tez No: 224491
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEBNEM YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner komplikasyonlar, çocukluk çağı, akut lösemi, Pulmonary complications, childhood, acute leukemia
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
AMAÇ: Çocukluk çağı akut lösemilerinde pulmoner komplikasyonlar sık görülmektedir.Antimikrobiyal ve destek tedavideki tüm gelişmelere rağmen prognoz halen kötüdür. Buçalışma ile pulmoner komplikasyon gelişen akut lösemili çocuklara ait özellikler belirlenerek,bu bilgiler yardımıyla pulmoner komplikasyonların mortalite ve morbiditesinin azaltılmasınakatkıda bulunmak amaçlanmaktadır.HASTALAR VE YÖNTEM: Çalışmaya 1 Kasım 1989 ? 1 Ağustos 2005 tarihleri arasındaDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda akut löseminedeniyle tedavi gören ve pulmoner komplikasyon gelişen hastalar alındı. Hastaların akutlösemiye ait özellikleri, klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguları değerlendirildi. Tanı,tedavi, izlem ve prognoz ile ilgili özellikler araştırıldı.BULGULAR: Çalışmada 24'ü kız, 42'si erkek, yaş ortalaması 7.49 ± 5.2 (1-17 yaş) yıl olantoplam 66 hastada 79 adet pulmoner komplikasyonun geliştiği gözlendi. Pulmonerkomplikasyonların %92.4'ü enfeksiyon kökenli idi ve en sık konsolidasyon aşamasındageliştikleri saptandı. Komplikasyonların %31.6'sı nötropenik dönemde ortaya çıkarken, buhastaların %8.8'inde fizik inceleme bulguları, %13.9'unda da akciğer grafisi bulguları normalolarak bulundu. Hastalarda taşipne, şok bulguları, oksijen ve mekanik ventilasyongereksinimi, dissemine intravasküler koagülasyon, ek sistem tutulumu, nötropeni, anemi,trombositopeni, antimikrobiyal tedavide değişiklik gereksinimi mortalite ile ilişkili bulundu.Nötropenik dönemdeki pulmoner komplikasyonların daha çok indüksiyon ve konsolidasyonaşamasında ortaya çıktığı, mortalite ile ilişkili faktörlerin bu hastalarda daha sık görüldüğübulundu. İdame dönemindeki hastalarda kemik iliği baskılanma bulgularının daha az ortayaçıktığı, bu hastaların daha sıklıkla oral antibiyotiklerle, kolaylıkla ve kısa sürede tedaviedilebildiği saptandı.SONUÇ: Pulmoner komplikasyon gelişen akut lösemili çocuklarda tanı yöntemleri veampirik tedavi planlanırken öncelikle pulmoner enfeksiyonların göz önüne alınması vesolunum sistemine ait semptomların, fizik inceleme bulgularının, radyolojik bulgularındikkatle irdelenmesi gerekmektedir. Kemoterapinin indüksiyon ve konsolidasyonaşamalarında bulunan ve nötropenik olan hastalarda gelişen pnömonilerde uygulanacak hızlıve agresif tedavi yaklaşımı mortalitenin azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: Pulmonary complications are frequently encountered in childhood acuteleukemias. The prognosis remains poor in spite of the recent improvements in antimicrobialand supportive therapies. The purpose of this study was making contribution to reduce themortality and morbidity owing to the pulmonary complications by identifying the propertiesof them in childhood acute leukemias.PATIENTS AND METHODS: All patients who had been treated in Dokuz Eylül UniversityDepartment of Pediatric Hematology and who developed pulmonary complications betweenNovember 1989 and Augst 2005 were included in the study. Clinical, laboratory, radiologicfeatures of the patients were evaluated as well as the properties of the acute leukemia.Properties associated with the diagnosis, treatment, clinical course and outcome wereinvestigated.RESULTS: In the study 79 pulmonary complications were observed in 66 patients (42 male,24 female) with the average age of 7.49 ± 5.2 (1-17). Pulmonary complications developedmostly in the consolidation phase of the therapy and 92.4% of these complications hadinfectious aetiology. In neutropenic period 31.6% of the pulmonary complications developed.Normal physical examination and radiologic findings were found 7.6% and 13.9%respectively in neutropenic patients. Tachypnea, clinical manifestations of shock, requirementof oxygen and mechanical ventilation, disseminated intravascular coagulation, involvement ofother organs or systems, neutropenia, anemia, thrombocytopenia and requirement ofmodification in antimicrobial drugs were found in association with mortality. Pulmonarycomplications in neutropenic periods were mostly seen in the induction and consolidationphase of the chemotherapy. Factors associated with high mortality were more frequentlydetermined in this group of patients. Patients who developed pulmonary complications in themaintainance phase had bone marrow supression less frequently. Most of them could besuccessfully treated with short courses of oral antibiotics.CONCLUSION: In children with acute leukemia and pulmonary complications, pulmonaryinfections priorly must be taken in consideration at the stage of planning diagnostic processesand treatment. Respiratory symptoms, findings of physical examination and chest radiographymust be evaluated carefully. For patients who develop pulmonary infections in the inductionand the consolidation phase of the chemotherapy and in the neutropenic period, rapid andagressive treatment modalities are obligatory to reduce the mortality.