Skolyoz nedeniyle cerrahi tedavi gören hastaların hayat kalitelerinin araştırılması
Evaluation of surgically treated scoliosis patients'life quality
- Tez No: 224610
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ BİLSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Adölesan idiopatik skolyoz, cerrahi tedavi, SRS?24 anketi, hayat kalitesi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve amaç: Bu çalışma, kliniğimizde adölesan idiyopatik skolyoz nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda cerrahi tedaviyi ve bunun hayat kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız retrospektif bir çalışma olup, hastaların arşiv kayıtlarının tespiti, eğrilik bilgileri, Cobb açıları, King sınıflaması, Risser işareti, ameliyat tipi, enstrumantasyon teknikleri, füzyon yapılan seviyeler değerlendirilmiş ve hastaların hayat kalitelerinin tespiti amacıyla SRS 24 anketi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 37'si kadın 8'i erkek toplam 45 hasta katıldı. Hastaların ameliyat edildikleri tarihteki ortalama yaşları 16,31±3,65 yıl, ortalama takip süresi 68,20±46,90 ay olarak saptandı. Anterior release yapılan grupta takip primer Cobb açıları yalnız posterior yapılan gruptan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Anterior release yapılanlarda ağrı skorları ve tedavi sonrası kendi görünümünü değerlendirme skorları, yalnız posterior enstrumantasyon yapılan grupta ise omurga fonksiyonları skoru anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Ameliyat öncesi primer eğrilik derecesi ile tedavi sonrası kendi görünümünü değerlendirme arasında, korreksiyon oranı ile genel görünümünü değerlendirme skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir korelasyon saptandı. Takip primer eğrilik derecesi ile genel görünümünü değerlendirme skorları arasında negatif bir korelasyon saptandı. Füzyon yapılan vertebra seviye sayısı ve enstrumante edilen üst torakal seviye yeri ile tedavi sonrası kendi görünümünü değerlendirme skorları arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Üst seviyeler füzyona dahil edildikçe skorlar artmaktadır. Sonuç: Adölesan idiopatik skolyozda cerrahi tedavi, cerrahi sonuçlar açısından olduğu gibi, hastaların hayat kalitelerinde oynadığı olumlu rol açısından da yararlı bir girişimdir ve sonuçlar tatminkardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose : The aim of this study is to follow-up the patients who had surgical procedure for adolescent idiopathic scoliosis and to assess surgical criteria and the effects of surgery on life quality. Method and materials : This is a retrospective study including determination of archive records, evaluation of curvature data, Cobb angle, King classification, Risser sign, type of surgical procedure, instrumentation technique and enstrumented vertebra levels. SRS-24 questionnare was used for evaluating the quality of life. Results : A total of 45 patients ; 37 women , 8 men were included into the study. The average age at the time of surgery was 16.31±3.65. The average follow-up period was 68.20±46.90 months. The follow up Cobb angles, pain scores and after treatment self image assessment scores of the group having anterior release and posterior instrumentation was found significantly higher than the group without anterior release. Whereas the group having only posterior instrumentation, the back state function score was found significantly higher. Between pre-operative curvature and after treatment self image assessment ,and also between correction rates and general self image assessment score, a significantly positive correlation was found. Whereas a negative correlation was found between after treatment long-term follow-up curvature and general self image assessment score. A significantly positive correlation was found between post treatment self image assessment score and the uppermost instrumentation level and the number of instrumented vertebras. The upper the correction level is, the higher scores were achieved. Conclusion: Surgical treatment in adolescent idiopathic scoliosis not only improves the surgical results also plays a favorable role in the quality of life of patients and results are satisfactory. Keywords : Adolescent idiopathic scoliosis, surgical treatment, SRS-24, quality of life.