Spina bifidalı çocukların davranış örüntüleri ve bunları etkileyen psikososyal değişkenlerle hastalığa ilişkin faktörlerin değerlendirilmesi
Behavior patterns of children with spina bifida: the evaluation of psychosocial variables and the factors affecting the illness
  1. Tez No: 224628
  2. Yazar: HABİBE CEVHER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERPİL ERERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Çocuk Cerrahisi, Psychiatry, Psychology, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: spina bifida, davranıs örüntüsü, bakım veren anne, kronik hastalık, anksiyete, depresyon, spina bifida, behavioral patterns, caregiving mother, chronic disease, anxiety, depression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu arastırmada, spina bifidalı gocuklann davranis örüntülerinin, annelerinin ruhsal durumlannın, arastınlması, sosyodemografik ve hastalıkla ilgili degiskenlerin anne ve gocugun duygu ve davranislan üzerindeki etkisinin belirlenmesi hedeflenmistir. 71 spina bifidalı ve 59 saglıklı gocugun anneleri arasjirmanın örneklemini olu§turmu§tur. Ara§tırmada, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri, Beck Depresyon Envanteri, 4-18 Yas, Qocuk ve Genglerde Davranis. Degerlendirme Ölgegi kullanılmi§tır. Spina bifidalı gocuklar, QDDO sosyallik, saldırganlık alt alanlan harig diger türn alanlarda olumsuz skorlar almi§lardır. Ya§, egitim gibi geli§imsel özellikler ve gelir düzeyi hastalıgın gocuklarda yarattigı olumsuz etkileri artırmaktadır. Annelerin ruhsal sıkıntılan ile gocuklann davrani§ sorunlan arasmda korelasyon bulunmu§tur. Sonug olarak; spina bifidalı gocuklar saglıklı yasjtlanna göre daha fazla davranis. sorunu yasamakta, yas ilerledikge hastaligın yarattigı olumsuz etkiler artmaktadır. Spina bifidalı gocuga sahip annelerin ruhsal durumlan, egitim ve ailenin gelir durumu gibi sosyodemografik degiskenlerden etkilenmekte ve hastalık annelerin ruhsal durumunu olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to seek the behavioral patterns of the children with spina bifida, the psychological state of their mothers, the effects of socio-demographic and illness related variables on the emotions and attitudes of the mothers and the children. Seventyone mothers of children with SB and fiftynine mothers of healthy children formed the sample. Socio-demographic Data Form, State-Trait Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory and Child Behavior Checklist for Ages 4-18 were used in the study. Children with SB received negative scores in all areas except the sociability and aggressiveness subscales. Developmental characteristics like age, education and income level increase the negative effects of illness on children. Distress of the mothers and the behavioral problems of the children are correlated. As a result, children with SB have more behavioral problems than healthy peers. The negative effects of the illness increase as the child grows up. The psychological aspects of the mothers of children with SB are influenced by socio-demographic variables like education and income. The illness has a negative effect on the psychological state of the mothers.