Hepatosellüler yetmezlik/siroz gelişiminde Glutatyon-S Transferaz M1 ve T1 polimorfizmlerinin rolü
The role of Glutathione-S Transferase M1 and T1 polymorphisms on progression of hepatocellular insufficiency to cirrhosis
- Tez No: 224659
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Glutatyon-s transferaz M1, Glutatyon-s transferaz T1, Genetik polimorfizm, Kronik Hepatit, Siroz, Glutathione-s transferase M1, Glutathione- s transferase T1, Genetic polymorphism, Chronic hepatitis, Cirrhosis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç ve kapsam: Antioksidan yollarda işlev gösteren GST ailesinden GSTM1 ve GSTT1 aktivite yokluğunun (null genotip) kronik B veya C hepatitden siroz gelişiminde olası rolünün araştırılması amaçlanmıştır.Materyal-metod: Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından takip edilen siroz olmayan kronik B veya C viral hepatitli 40 hasta ile biyopsi ile tanısı konulmuş siroz olan kronik B veya C viral hepatitli 7 hasta, ve kontrol grubu olarak hepatit markırları negatif olan 57 sağlıklı gönüllü birey çalışmamıza dahil edilmiştir. Periferik kan örneklerinden, lökosit genomik DNA'sı ticari izolasyon kiti ile ayrıldı. PCR ile amplifikasyonu yapılan örnekler %2'lik agaroz jel elektroforezinde yürütüldü ve görüntülendi. Veriler, Odd Ratio oranları %95 güven aralığı içerisinde SPSS 10.0 programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Sağlıklı kontrol grubumuzda(n=57) GSTM1 null genotipi %38.6, GSTT1 null genotipi %28.1 bulundu. Siroz gelişmiş kronik B veya C viral hepatitli hastalarda (n=7), GSTM1 null genotipli bireyler siroz olmayan kronik B veya C viral hepatitli hastalara (n=40) göre daha yüksek oranda görülmesine rağmen (%42.9, %40) istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (OR: 2.045; %95 CI: 0,156-26,831). Siroz gelişmiş kronik B veya C viral hepatitli hastalarda (n=7), GSTT1 null genotipli bireyler siroz olmayan kronik B veya C viral hepatitli hastalara (n=40) göre daha yüksek oranda görülmesine rağmen (%42.9, %25) istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (OR:2.350; %95 CI:0,147-37,611).Sonuç: Siroz gelişmiş hepatitli hastalarda GSTM1 null genotipi ve GSTT1 null genotipi, siroz olmayan kronik B veya C viral hepatitli hastalara göre daha yüksek oranda görülmesine rağmen istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunamadı. Daha geniş popülasyonlarda yapılacak çalışmalarda istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunabileceğini kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim and Background: We intended to investigate the probable role of activity absence (null genotype) of GSTM1 and GSTT1 functioning in antioxidant pathways, on progression of chronic B or C hepatitis to cirrhosis.Methods: The patient population included 40 B or C chronic hepatitis patients without cirrhosis, 7 patients with cirrhosis diagnosed by biopsy (B or C type chronic hepatitis) compared to hepatitis markers negative control group (n=57) of normal healthy volunteers. All patients were recruited from the outpatient clinic of Gastroenterology, Celal Bayar University Faculty of Medicine. Genomic DNA of leukocytes for polymerase chain reaction (PCR) analysis was isolated using a commercial isolation kit PCR analysis was assessed for GSTM1 and GSTT1 genotypes. The PCR products were resolved on electrophoresis 2% agarose jell and visualized. Odds ratios and 95% confidence intervals were calculated for the two genotypes. The statistical software used for the data analyses was SPSS version 10.0.Results: The prevalence of GSTM1 and GSTT1 null genotypes in the control group (n=57) were 38.6%, 28.1% respectively. The prevalence of GSTM1 null genotype in the B or C chronic hepatitis patients with cirrhosis group (n=7) was 42.9%, compared to 40% in the B or C chronic hepatitis patients without cirrhosis group (n=40), giving an odds ratio (OR) of 2.045 (95% confidence interval CI: 0.156-26.831). Although the prevalence of GSTM1 null genotype was higher in the B or C chronic hepatitis with cirrhosis group it was not statistically significant. The prevalence of GSTT1 null genotype in the B or C chronic hepatitis patients with cirrhosis group (n=7) was 42.9%, compared to 25% in the B or C chronic hepatitis patients without cirrhosis group (n=40), giving an odds ratio (OR) of 2.350 (95% confidence interval CI: 0.147-37.611). The prevalence of GSTM1 null genotype was higher in the B or C chronic hepatitis with cirrhosis group but it was not statistically significant.Conclusion: The prevalence of GSTM1 null genotype and GSTT1 null genotype in the B or C chronic hepatitis patients with cirrhosis was higher compared to the patients without cirrhosis but the ratio?s were not statistically significant. We believe that investigations with higher population groups could reveal results with statistical significance.