Kronik Hepatit B'de osteoporoz ve etki eden faktörler
Osteoporosis and affecting factors in chronic Hepatitis B
- Tez No: 685617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER ÜÇBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, Kemik Mineral Yoğunluğu, Osteopeni, Osteoporoz, Chronic hepatitis B, Bone Mineral Density, Osteopenia, Osteoporosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Hepatit B virüs (HBV) enfeksiyonu akut hepatit, kronik hepatit, siroz ve hepatosellüler kanser olmak üzere karaciğer ile ilişkili morbidite ve mortalitenin en önemli sebeplerinden biridir. Siroz olsun veya olmasın, karaciğer hastalıklarında metabolik kemik hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda kronik hepatit B (KHB) ile takip edilen hastalarda osteoporoz ve buna etki eden faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Eylül 2019-Kasım 2020 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniğine başvuran Kronik Hepatit B tanısı ile takip edilen 18-80 yaş aralığında, kantitatif bilgisayarlı tomografi ile lomber (L) 2-4 vertebralardan ölçülen kemik mineral yoğunluğu (KMY) değerleri olan 250 hasta retrospektif olarak incelendi. KMY skorlarına göre kemik yoğunluğu normal, osteopeni ve osteoporoz grupları oluşturuldu. Hastaların yaş, cinsiyet, antiviral ilaç kullanımı, vücut kitle indeksi, sigara ve alkol kullanımı, siroz varlığı ve şiddeti, kemik yoğunluğuna etki eden ilaç kullanımı ve laboratuvar değerleri kaydedilerek gruplar arasında karşılaştırıldı. Osteoporoz grubundaki hastaların yaş ortalaması, normal KMY ve osteopeni gruplarındaki hastaların yaş ortalamasına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu saptanmıştır (p=0,0001). Osteoporoz grubundaki kadın oranı, KMY normal ve osteopeni gruplarındaki kadın oranlarına göre istatistik olarak anlamlı daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,046). Osteopeni ve osteoporoz gruplarında; ek sistemik hastalıklar (diyabetes mellitus (DM), hipertansiyon (HT), kronik böbrek yetmezliği (KBY), koroner arter hastalığı (KAH), hiperlipidemi (HL)) ve kemik mineral yoğunluğuna etki eden ilaç kullanımı (proton pompa inhibitörleri, glitazon, furosemid, varfarin), KMY normal olan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Siroz hastalarında osteopeni ve osteoporoz daha fazla oranda görülmektedir (p=0,049), fakat sirozun şiddeti ile osteopeni/osteoporoz arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0,072). Antiviral ilaç kullanımının osteopeni ve/veya osteoporoz gelişimini etkilemediği ve gruplar arasında vücut 6 kitle indeksi, sigara kullanımı ve alkol kullanımının istatistiksel açıdan anlamlı fark oluşturmadığı saptanmıştır (p>0,05). Çalışma grubumuzda siroz gelişmiş KHB hastalarında hem osteopeni hem de osteoporoz insidansının arttığı görülmüştür. KHB'de saptanan osteoporozun daha genç hastalarda gözlenmekle beraber kadın cinsiyeti daha yüksek oranda etkilediği görülmüştür. İlaçsız takip edilen ve/veya antiviral (tenofovir disoproksil fumarat ve entekavir) kullanan hastalarda osteopeni/osteoporoz gelişme oranında fark olmadığı saptanmıştır. Kronik hepatit B hastalarının hem siroza ilerleme hem de osteoporoz gelişimi açısından erken yaşta periyodik aralıklarla takip edilmesinin osteoporoz insidansını azaltabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis B virus (HBV) infection is one of the most important causes of liver-related morbidity and mortality, including acute hepatitis, chronic hepatitis, cirrhosis and hepatocellular cancer. Metabolic bone diseases occur in liver diseases with or without cirrhosis. In our study, we aimed to evaluate osteoporosis and the factors affecting it in patients followed up with chronic hepatitis B (CHB). 250 patients with bone mineral density (BMD) measured from the lumbar 2-4 vertebrae by quantitative computed tomography, aged 18-80, who were followed up with the diagnosis of chronic hepatitis B and followed up at the Gastroenterology Outpatient Clinic of Mersin University Medical Faculty Hospital between September 2019 and November 2020 were retrospectively analysed. Bone density-normal, osteopenia and osteoporosis groups were formed according to BMD scores. Age, gender, antiviral drug use, body mass index, smoking and alcohol use, presence and severity of cirrhosis, use of drugs affecting bone density, and laboratory values of the patients were recorded and compared between the groups. The mean age of the patients in the osteoporosis group was found to be statistically significantly lower than the mean age of the patients in the normal BMD and osteopenia groups (p=0,0001). The ratio of female in the osteoporosis group was found to be statistically significantly higher than the ratio of women in the normal BMD and osteopenia groups (p=0,046). In osteopenia and osteoporosis groups, additional systemic diseases (diabetes mellitus (DM), hypertension (HT), chronic kidney failure (CKD), coronary artery disease (CAD), hyperlipidaemia (HL)) and the use of drugs that affect bone mineral density (proton pump inhibitors, glitazone, furosemide, warfarin) was statistically significantly higher than the BMD-normal group. Osteopenia and osteoporosis are seen more frequently in patients with cirrhosis (p=0.049), but no statistically significant correlation was found between the severity of cirrhosis and osteopenia/osteoporosis (p=0,072). It was determined that the use of antiviral drugs did not affect the development of osteopenia and/or osteoporosis, and 8 there was no statistically significant difference between the groups in body mass index, smoking and alcohol use (p>0,05). In conclusion, it was observed that the incidence of both osteopenia and osteoporosis increased in CHB patients with cirrhosis in our study group. Although osteoporosis detected in CHB is observed in younger patients, it has been observed that it affects female gender at a higher rate. There was no difference in the rate of development of osteopenia/osteoporosis in patients who were followed up without medication and/or using antiviral (tenofovir disoproxil fumarate and entecavir). It is thought that periodic follow-up of chronic hepatitis B patients at an early age in terms of both progression to cirrhosis and development of osteoporosis may reduce the incidence of osteoporosis.