Yoğun bakım hastalarında gözde kurumaya bağlı hasarı önlemede polietilen örtü ile karbomer damlanın etkinliğinin karşılaştırılması
Comparision the effectiveness of the polyethylene cover versus carbomer eye drop to prevent damage due to dry eye in intensive care patients
- Tez No: 224689
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMET EŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Göz Hastalıkları, Hemşirelik, Anesthesiology and Reanimation, Eye Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Göz Bakımı, Yogun Bakım Hastası, Polietilen Örtü, Karbomer Damla, Kuru Göz Sendromu, Eye Care, Intensive Care Patients, Polyethylene Cover, Carbomer Drop, Dry Eye Syndrome
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yogun bakım (YB) hastaları tedavilerinin karmasıklıgı, agır klinik tablo ve YB ortamından kaynaklanan faktörlerin koruyucu mekanizmaları bozması nedeniyle hastane popülasyonunda yüksek riskli bir grubu olusturur. Ayrıca bu hastaların göz bakımı uygulamaları, yasamsal sistemleri korumaya yönelik girisimlere göre daha az önemsenmekte ve göz ardı edilebilmektedir. Bu çalısma yogun bakım hastalarında gözde kurumaya baglı hasarı önlemede polietilen örtü ile karbomer damlanın etkinliginin karsılastırılması amacıyla yürütülen prospektif, randomize ve gözlemci (tek) kör bir çalısmadır. Çalısma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yogun Bakım Klinigi'nde Mart ila Temmuz 2007 tarihleri arasında gerçeklestirilmistir. Bilinci kapalı veya mekanik ventilatöre baglı 18 hasta arastırmanın örneklemini olusturmustur. Schirmer 1 ve Floresein boyama testleri sonrasında örneklem seçim kriterlerine uygun olan hastalar çalısmaya alınmıstır. Hastaların randomize olarak bir gözüne 12 saat arayla polietilen örtü, diger gözüne 6 saat arayla karbomer damla uygulanmıstır. Hastalar herhangi bir göz problemi açısından her gün floresin boyası ve ısıklı göz kalemi kullanılarak, 20 dioptri lens büyütmesi altında aynı göz hekimince degerlendirilmistir. Her gün floresein boyama testi tekrarlanmıstır. Floresin testi ile epitel hasarı saptandıgında, o hasta için çalısma sonlandırılmıstır. Hasar görülmeyen gözlerde çalısma 5. günün bitimine dek sürdürülmüstür. Karbomer damla, yalnızca 18 hastanın 3'ünde çalısma boyunca etkin bulunmustur. Buna karsın polietilen örtü, 18 gözün 18'inde de çalısma boyunca etkin bulunmustur (p0.05). Yogun bakım hastalarında kurumaya baglı kornea hasarını önlemede, polietilen örtünün etkinligi, karbomer damlanınkinden anlamlı derecede yüksektir.
Özet (Çeviri)
Intensive care patients are at greater risk in hospital population, because complex treatment, serious clinical condition and factors existing from Intensive Care Unit (ICU) environment harm defensive mechanisms. In addition, eye care in these patients can be seen as a relatively minor problem when compared to stabilise vital body systems and can be ignored. This study conducted to compare the effectiveness of the polyethylene cover versus carbomer eye drop to prevent eye injury due to dryness in intensive care patients is a prospective, randomized and observer blinded trial. The study took place in Anesthesiology and Reanimation Unit at Ege University School Of Medicine between March and July in 2007. Eighteen patients who were under mechanical ventilation or unconscious more than 24 hours in intensive care unit, was the population of the study. After examining the eyes of the patients with Schirmer 1 test and florescein dye test, suitable patients were included in study. Eyes randomly selected for the implication of polyethylene and carbomer drop. One eye of the patient was covered with polyethylene cover every 12 hours and carbomer drop was instilled in the following eye every 6 hours. All eyes were checked for an eye ocular surface abnormality using floresein dye under pen light illumination and 20 diopter lens magnification by same ophthalmologist. Floresein dying test of the cornea were performed daily. When an epitelial defect was detected with the floresein dying test, the study was finished for the patient. If there was no staining at the cornea with floresein, study was continued by the end of 5th day. Carbomer drop was found as effective approach in prophylaxis of dry eye in only 3 of 18 patients at thruoghout the study period. However, polyethylene cover was effective in 18 of 18 eyes, throughout the study period (p0.05). The effectiveness of the polyethylene cover was significantly higher than the efficacy of carbomer drop to prevent corneal injury due to dryness in intensive care patients.