Alçılı hastaların evde bakımları sırasında karşılaştıkları sorunlar ve başa çıkma yöntemleri
The problems encountered during home care and coping ways of the patients in a cast
  1. Tez No: 224688
  2. Yazar: MÜNEVVER SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MERYEM YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Ortopedi ve Travmatoloji, Nursing, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alçı, evde bakım, alçılı hasta, cast, home care, the patient in a cast
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Araştırma; alçılı bireylerin evde bakımları sırasında karşılaştıkları sorunlar ve başa çıkma yöntemlerini incelemek amacıyla deney kontrol çalışması olarak planlanmış tanımlayıcı ve ileriye yönelik kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini; veri toplama aşamasının başlangıç tarihi olan 1 Nisan ? 30 Ağustos 2006 tarihleri arasında acil servis, ortopedi polikliniği ve ortopedi servisinde alçı uygulanan olasılıksız örneklem seçim tekniği ile 15 yaşından büyük, iletişim kurabilen, immobil olmayan, bilinci açık, çalışmaya katılmaya istekli 200 birey oluşturmuştur. Çalışma grubundaki bireylere ?Alçı Uygulanan Birey Ve Aile Üyeleri için Rehber Bilgiler? kitapçığı verilerek ve karşılıklı görüşme tekniği ile eğitim verilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından literatür incelenerek geliştirilen 23 sorudan oluşan veri toplama formu ile yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Analiz verileri bilgisayarda araştırmacı tarafından SPPS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows paket programına kodlanarak tanımlayıcı verilerde sayı yüzde, karşılaştırmalı verilerde Ki-KARE (Chi-square) testi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; alçılı hastalara evde bakımları konusunda verilen eğitim ve yazılı materyallerin alçılı bireylerin karşılaştıkları sorunların çözümünde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study was planned as a definitive and prospective section study which aimed to examine the problems encountered during home care and coping ways of the patient in a cast as sample control study. The study sample, which was constructed by inprobable sample choosing technique, was consisted of 200 individuals who were older than 15 years, communicable, mobile, cooperative, desired to participate the study and casted in emergency service, orthopedia outpatient and inpatient clinic between 1 April ? 30 August 2006. The patient in a cast were provided ? Guidelines for the Patient in a Cast and Family members? manual and they were trained by mutual interview technique. The data were collected by mutual interviews and by data collection form which was consisted of 23 questions and developed by literature search conducted by investigator. The analysis data were coded to Windows package program of SPSS ( Statistical Package for Social Sciences) by the investigator and the data were examined by percentage test in detrminative data and by chi-square test in compared data. As a conclusion; it is observed that training and published material provided to the patient in a castthe patient in a castabout home care were efficient in resoltions of the problems encountered by the patients.