Ovaryum follikül sıvısının biyokimyasal içeriği ve foklikül çapı ile ilişkisi
Biochemical index of ovarium follicle liquid and its relation with follicle diameter
- Tez No: 224771
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH HALİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Follikül sıvısı, inek, biyokimyasal parametreler, Follicle fluid, cow, biochemical parameters
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
İneklerde ovaryum follikül sıvısının biyokimyasal içeriği ve follikül çapı arasındaki ilişkiler ve seksüel sikluslara göre meydana gelen değişimlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma özel bir mezbahaya kesim amacıyla getirilen, her siklus evresinden 20 baş olmak üzere toplam 80 baş sağlıklı Holstein ırkı inekte yürütülmüştür.Mezbahada kesilen ineklerin sağlıklı olduğu belirlenen ovaryumlarının su banyosunda ultrasonografik olarak follikül çapları belirlenmiş ve hayvanlar siklus evrelerine göre (Proöstrus, Östrus, Metöstrus ve Diöstrus) gruplanmışlardır. Çapları belirlenen folliküllerden aktif olan ovaryumdaki en büyük follikül içerisindeki follikül sıvısı ince uçlu bir enjektör yardımıyla alınarak follikül sıvılarında glukoz, total protein, albumin, kolesterol ve trigliserid düzeyleri spektrofotometrik olarak belirlenmiştir.Yapılan analizler sonucu en düşük trigliserid düzeylerine proöstrusta rastlanırken, aksine aynı evrede glukoz ve kolesterol düzeylerinin diğer evrelerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Total protein ve albumin düzeylerinde siklus evrelerine göre gözlenen değişimlerin istatistiki olarak önemli olmadığı gözlenmiştir. Siklus evrelerine göre incelenen parametrelerde farklı ilişkiler gözlenmesinin yanında özellikle follikül sıvısı glukoz ve kolesterol düzeylerinin follikül çapı ile pozitif ilişki gösterdiği görülmüştür. Total protein düzeylerinin proöstrusta, albumin düzeylerinin ise diöstrus evresinde follikül çapı ile negatif ilişkili olduğu görülmüştür.Sonuç olarak özellikle glukoz ve kolesterolün ovaryum fonksiyonlarıyla direkt ilişkili moleküller olduğu ancak konunun daha derinlemesine incelenip anlaşılabilmesi için kan-follikül bariyerinin geçirgenliğinin de araştırılabileceği imunohistokimyasal çalışma bulgularıyla ortak yorum yapılmasının daha yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study which is performed in order to determine the changes that occur according to the relation between biochemical composition of ovarium follicle fluid and its follicle diameter and sexsual cycles carried out with 20 cows from each cycle stage and totally 80 healthy Holstein cows that are brought to a private slaughterhouse for the purpose of slaughtering.Follicle diameters of healthy ovariums of the cows that are slaughtered in the slaughterhouse are defined ultrasonographically in water bathtube and animals are classified according to their cycle stage (proestrus, estrus, metestrus and diestrus). Defined diameters of follicles, follicle liquid in the biggest follicle is taken with help of fine tipped injector and defined their glucose, total protein, albumin, cholesterol and trigliserid levels spectrophotmetrically in follicle fluids.According to the analyses made, the lowest trigliserid levels are reported in proestrus, conversely in the same stage, it is reported that glucose and cholestrol levels are greater than the other stages. It is observed that changes acquired according to cycle stages in total protein and albumin levels are not important statistically. Besides observing varying relations in parameters that are investigated in terms of cycle stages, especially it is observed that there is a positive relation between glucose and cholestrol levels of follicle fluid and follicle diameter. It is seen that total protein levels have negative relations with its follicle diameter in proestrus stage; albumin levels have it in diestrus stage.As a result, especially it is found that glucose and cholestrol are molecules that are directly related with ovarium functions but, in order to investigate and understand the subject deeply it is decided that it is more useful to make mutual comments with the findings of immunohistochemical studies in which permeability of blood-follicle barrier can also be investigated.