Lisanslı ürün satın alma davranışı: banvit store mağazasından alışveriş yapan kişiler üzerine bir araştırma
Licensed merchandise buying behavior: A research on persons shopping in banvit store
  1. Tez No: 224770
  2. Yazar: TURGAY ZEYTİNGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TURGUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Lisanslama, lisanslı spor takımı ürünü, spor pazarlaması, Licensing, licensed sport team merchandise, sports marketing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Spor endüstrisinde lisanslı spor ürünü satın alma uygulaması en yaygın ve gelişmekte olan konulardan biridir. Son yıllarda, tüketicilerin lisanslı spor ürünlerine olan ilgisi milyar dolarlarla ifade edilmektedir. Günümüzde tüketiciler spor takımının lisanslı ürününe sahip olmak için çok miktarda harcama yapmaktadır. Lisanslama, tüketicilerin bir ürünü satın almasını teşvik etmede etkili bir yöntemdir. Türkiye'deki futbol kulüpleri de bu gelişmenin farkına vararak, gerçek ve sanal lisanslı spor ürünü mağazaları oluşturmaktadır. Fakat basketbol kulüplerinde bu durum özellikle ülkemizde henüz ön plana alınamamıştır. Spor pazarlaması alanındaki önemli konulardan biri spor tüketicilerinin spor takımının lisanslı ürünlerini satın almalarıdır.Bu çalışmanın amacı, ülkemizde az sayıda bulunan basketbol ürünleri satış mağazalarından biri olan Banvit Store mağazasındaki lisanlı ürünlerin satın alınma nedenlerini tespit etmektir. Spor takımının lisanslı ürünü çeşitli sebeplerle spor tüketicileri tarafından satın alınır. Spor tüketicileri lisanslı ürün satın almayla ilgili pek çok özellik sergiler. Spor takımının lisanslı ürününü satın almaya teşvik eden eğilimleri belirlemek amacıyla Banvit Store Mağazası'nın bir örneklemini kapsayan keşifsel bir çalışma yapılmıştır.Bu çalışmada Banvit Store Mağazası müşterilerinin satın alma davranışlarını açıklamak için bir anket uygulanmıştır. Anket beş bölüm ve 23 ifadeden oluşan beşli likert ölçeğini kapsamaktadır. Ölçeğin güvenilirliğini belirlemek amacıyla Alpha Cronbach değeri hesaplanmıştır. Spor takımının lisanslı ürünlerini satın alma davranışlarının boyutlarını belirlemek üzere keşfedici faktör analizi kullanılmıştır. Takımla bütünleşme-destek, mağaza atmosferi, arkadaş grubu, bağlılık ve alışveriş zevki ile ilgili tüm ölçek ifadelerin ortalama ve standart sapma değerleri SPSS 10 'da hesaplanmıştır. Beş faktör arasındaki ilişkileri ifade etmek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Beş satın alma faktörü ile demografik değişkenler arasındaki ilişkileri analiz etmede T -Testi ve One -Way Anova uygulanmıştır.Sonuçlar, satın almayı teşvik eden beş ana faktör arasında spor takımı ile“özdeşleşme-destek”faktörünün en önemli olduğunu işaret etmektedir.“bağlılık”ise lisanlı ürün satın almada teşvik edeci ikinci faktördür. Lisanslı ürün satın almayı teşvik eden son faktör“arkadaş grubudur”. Lisanslı ./ ürün satın almayı etkileyen faktörler ile bazı değişkenler arasında anlamlı ilişkiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Application of purchase the licensed sport team merchandise in sport industry is one of the most common and developing subjects. Recently, interest in licensed sport merchandise of consumers is explained with billions of dollars. Nowadays, consumers are spending huge sum of money to have licensed sport team licensed merchandise. Licensing is an effective way to create incentives for consumers to buy a product. Soccer clubs in Turkey have also been aware of this improvement and they have formed actual and virtual licensed team merchandise stores. But basketball clubs especially in our country this situation weren?t think comprehensively yet. One of important research subjects in sport marketing academic field is that sport consumers buy licensed sport team merchandise.The purpose of this study, is to determine purchasing reasons of the licensed products in Banvit Store.[one of them unusual basketball product shopping store in our country] Sport team licensed merchandise is purchased for various reasons by sport consumers. Sport consumers can exhibit many of characteristics about buying licensed merchandise. To examine impulse tendencies to purchase sport team licensed merchandise, an exploratory investigation involving a sample of Banvit Store consumers was conducted.In the study, a questionnaire was applied in order to explain buying behavior of Banvit Store customers. The questionnaire consisted of five parts and 23 items with a corresponding 5-likert scale (a“1”indicated strong disagreement. and“5”indicated strong agreement) to ascertain the sport consumers' level of agreement with the statements presented. Cronbach's alpha coefficient were computed to' determine the internal consistency of the sub-scales. Exploratory factor analysis was used to examine the underlying dimensions of purchase behaviors the sport team licensed merchandise. The mean scores and standard deviations were calculated with SPSS 10 on all the sub-scales of sport team identification-support, store atmosphere, friend group, loyalty and shopping enjoyment. Correlation analysis was used to examine relations among the fîve factors. To analyze hypothesis betvveen five buying factors and demographics, T-test and One-Way ANOVA were used.Results indicated that among five main factors for impulse buying,“sport team identification- support”is the most important factor.“Attachment”is the second factor for impulse buying licensed product. The last factor in impulse buying licensed merchandise is“Friends Ambient”. There are significant relationships among some demographics and the factors.