Konya yöresinde sığırlarda Babesia bigemina'nın seroepidemiyolojisi
Seroepidemiology of Babesia bigemina in cattle in Konya province
  1. Tez No: 224784
  2. Yazar: ÖZLEM DERİNBAY EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Babesia bigemina, sığır, seroepidemiyoloji, IFAT, Konya yöresi, Babesia bigemina, cattle, seroepidemiology, IFAT, Konya province
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma Nisan 2006- Mart 2007 tarihleri arasında Konya yöresi sığırlarında Babesia bigemina'nın seroepidemiyolojisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Konya Merkez, Çumra, Beyşehir ve Kadınhanı ilçelerinden farklı yaş gruplarına (0-3 ay, 3-6 ay, 6-9 ay, 9-12 ay, 12-24 ay, 24-36 ay ve >36 ay) ait toplam 770 sığır muayene edilmiştir. B. bigemina'nın teşhisi, hem sürme kan frotilerinin mikroskobik muayenesi hem de Indirekt Fluoresan Antikor testi uygulanarak yapılmıştır. Araştırma süresince incelenen hayvanların %1.95'inde mikroskobik olarak parazit tespit edilirken, serolojik muayenede bu hayvanların %42.99'u B. bigemina antikorları yönünden pozitif bulunmuştur. B. bigemina enfeksiyonu en yüksek düzeyde (%57.9), Çumra'da gözlenmiştir. En yüksek seropozitiflik (%100) Konya Merkez ve Kadınhanı'nda gözlenmiş, bunu da Çumra (%95) ve Beyşehir (%80) ilçeleri izlemiştir. Seropozitifliğin yaş gruplarına göre oranları sırasıyla %5.26, %14.29, %35.37, %74.79, %44.03, %39.81 ve %46.88 olarak tespit edilmiştir. Her yaş grubunun inokulasyon oranları da hesaplanarak hastalığın endemik yapısı belirlenmiştir. Grupların hepsinde h değeri'nin 0.005'in altında yer aldığı tespit edilmiş ve araştırma yapılan bölgelerde B. bigemina'nın endemik yapısının değişken olduğuna karar verilmiştir. Bir yaş üzerindeki hayvanların enfekte keneye maruz kalmaları halinde klinik enfeksiyonun şekillenme ihtimalinin yüksek olabileceği kanaatine varılmıştır.Araştırma merkezlerine her ay düzenli olarak gidilmiş ve incelenen hayvanlar kene enfestasyonu yönünden de muayene edilmiştir. Muayene edilen sığırların üzerinden 101 adet kene toplanmış ve kenelerin tür tayini yapılmıştır. H. a. anatolicum, H. a. excavatum, H. m. marginatum, I. ricinus, D. marginatus, Rh. bursa, Rh. turanicus, Rh. sanguineus, O. lahorensis, Hae. parva, Haemaphysalis spp. (nimf) ve Hyalomma spp. (nimf) türlerine rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the seroepidemiology of Babesia bigemina in the cattle of Konya province between April 2006 and March 2007. In this study 770 cattle belonging to the different age groups (0-3, 3-6, 6-9, 9-12, 12-24, 24-36 and >36 months) were examined in the Konya centrum, Cumra, Beysehir and Kadinhani districts. Diagnosis of B. bigemina was made by both microscopic examination of thin-blood smears and Indirect Fluorescent Antibody Test. Piroplasms of Babesia bigemina were detected in 15 of the cattle (1.95 %) by microscopy. The antibodies against B. bigemina were detected in 331 cattle (42.99 %) by IFA test. Maximum infection rate (57.9%) was detected in Çumra. Maximum seropositivity (100%) was detected in Konya centrum and Kadinhani. In Cumra and Kadinhani districts, the seropsitivity was detected as 95 and 80%, respectively. The rates of seropositivity of the cattle in the above age groups were detected as 5.26, 14.29, 35.37, 74.79, 44.03, 39.81 and 46.88 %, respectively. The risk of outbreaks due to babesiosis was assessed by calculating the inoculation rate. The results indicated that the area was endemically unstable for babesiosis, as h values were below 0.005, the minimum level required for stability. The cattle older than 1 age were considered at risk of outbreaks due to babesiosis.The animals were also examined for the tick infestations. 101 ticks were collected on the cattle. The species identification of ticks had made. Tick species identified from cattle were, H. a. anatolicum, H. a. excavatum, H. m. marginatum, I. ricinus, D. marginatus, Rh. bursa, Rh. turanicus, Rh. sanguineus, O. lahorensis, Hae. parva, Haemaphysalis spp. (nymph) and Hyalomma spp. (nymph).