Gram negatif basillerde CTX-M tipi beta-laktamazların genotiplerinin araştırılması
The investigation of CTX-M type beta-lactamases in gram negative bacills
  1. Tez No: 224815
  2. Yazar: AYŞE NUR YURTMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN TAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: CTX-M, genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz, Enterobacteriaceae, PCR, RFLP, CTX-M, extended spectrum beta-lactamase, Enterobacteriaceae, PCR, RFLP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz enzimlerinin bir kolu olan CTX-M enzimleri son 20 yıl içinde tüm dünyada önemli bir direnç sorunu haline gelmiştir. Bu çalışmada Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında 2005 yılı içinde toplanan 11 Klebsiella pneumoniae ve 26 Escherichia coli olmak üzere toplam 37 GSBL pozitif kökende CTX-M genlerinin varlığı PCR ile araştırılmıştır. Tiplendirmede ise restriksiyon analizi uygulanmıştır. PCR sonuçları Eschericia coli izolatlarında %96,15 ve Klebsiella pneumoniae izolatlarında %27,27 oranında CTX-M geni varlığını göstermiştir. RFLP yöntemiyle, CTX-M varlığı saptanan örneklerin PCR ürünleri PstI ve PvuII enzimleriyle kesilmiş ve kesim sonucu oluşan ürünlerin bant uzunlukları ve bant sayılarına göre örneklerin hangi CTX-M grubuna ait olduğu saptanmıştır. CTX-M enzimi taşıyan örneklerin tamamının CTX-M-1 grubuna ait olduğu görülmüştür. Bu çalışma, tek bir PCR-RFLP analiz ile CTX-M tipi beta-laktamazların grup düzeyinde hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde saptanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
CTX-M enzymes, one of the cluster of the extended spectrum beta-lactamases (ESBL), became an important resistance problem for 20 years. In this study, the presence of CTX-M beta-lactamases was investigated by PCR in a total of 37 ESBL positive strains, 11 Klebsiella pneumoniae and 26 Escherichia coli, collected during 2005 at Microbiology Laboratory of Celal Bayar University Faculty of Medicine. For typing, restriction analysing was applied. The consequence of the PCR showed that the prevalance of CTX-M genes is 96,15 % in Escherichia coli isolates and 27,27 % in Klebsiella pneumoniae isolates. The PCR products of CTX-M positive samples are restricted by PstI and PvuII enzymes and the subtypes of blaCTX-M genes are established based on the length and the number of the restriction products. All CTX-M beta-lactamases found in isolates from this study are belonged to the CTX-M-1 cluster. This study demonstrated that group based CTX-M beta-lactamases could be detectible rapidly, easily and reliable with one PCR-RFLP analyzing method.