'migrende 24 saatlik yaşam kalitesi ölçeği'nin türkiye'deki geçerlik ve güvenirliği
The reliability and validity of 'the 24-hour migraine quality of life questionnaire'
- Tez No: 224814
- Danışmanlar: PROF.DR. AYFER KARADAKOVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nöroloji, Nursing, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, yaşam kalitesi, güvenirlik, geçerlik, Migraine, quality of life, reliability, validity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı, migren tanısı almış bireylerin migren başağrısı başladıktan sonra aldıkları migren ilacının ilk dozundan sonraki 24 saatlik süre içerisinde yaşam kalitelerindeki değişmeleri belirlemek amacıyla 1995 yılında Santanello ve Hartmaier tarafından geliştirilmiş ?Migrende 24 Saatlik Yaşam Kalitesi Ölçeği?nin Türk toplumu için geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Araştırma 31.10.2005-01.10.2006 tarihleri arasında, çalışmaya katılmayı kabul eden 85 bireyle yapılmıştır. Ölçeğin zamana göre değişmezliğini sınamak için yapılan test- tekrar test uygulamasının sonucunda doğrusal yönde güçlü ilişki saptanmıştır (r=0.84, p=0.00). Ölçeğin iç tutarlığını sınamak için Cronbach Alpha katsayısı saptanmıştır. Ölçeğin tümü için elde edilen Cronbach Alpha değeri 0.90 olarak bulunmuştur. Madde analizi sonucunda hiçbir madde ölçekten çıkarılmamıştır. Ölçeğe uygulanan faktör analizi sonucunda ölçeğin toplam varyansının %71.65'ini açıklayan beş faktör elde edilmiştir. Kaiser-Meyer Olkin (KMO) katsayısı 0.86 ve Barlet testi sonucu X²=561.043; p=0.00 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; ?Migrende 24 Saatlik Yaşam Kalitesi Ölçeği? Türk toplumu için yeterli güvenirlik ve geçerliğe sahip bir ölçek olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine validity and reliability of Turkish form of ?The 24-Hour Quality of Life Questionnaire?. This questionnaire was developed by Santanello and Hartmaier in 1995.This questionnaire measures the decrement in the quality of life during 24 hours after taking a Migraine headache medication. This study was made from 31.10.2005 to 01.10.2006.Sampling group of the study included 85 patients with migraine headaches. In order to estimate instrument stability between different occasions test-retest reliability was performed and it has seen that there was a strong and linear correlations between measures (r=0.84, p=0.000). To determine the internal consistency for the questionnaire, Coefficient Alpha was obtained. The Cronbach Alpha coefficient of the questionnaire was 0.90. Item-total point reliability was made and none of the items of scale was deleted. At the result of the factor analysis of the scale 5 factors which can account for 71.65% of total variance of test score was obtained. Result of factor analyses which have been done to test the validity of Turkish form of scale showed that form has 5 factors like the original instrument and commonly similar items are collected under the same factor. As a result it has found that ?The 24-Hour Quality of Life Questionnaire? was a sufficiently valid and reliable instrument in Turkey.