Canlı vericiden karaciğer nakli sonrası vericinin ruhsal ve bedensel sağlığının araştırılması
Research on mental and physical health of donors after living donor liver transplantation
  1. Tez No: 224833
  2. Yazar: ÖZGÜL ÇETİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. AYŞIN NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı verici, karaciger nakli, yasam kalitesi, anksiyete, depresyon, somatizasyon, Living donor, liver transplantation, quality of life, anxiety, depression, somatization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu arastırmada, canlı vericiden karaciger nakillerinde vericilerin nakil sonrası ruhsal ve bedensel saglıgının arastırılması amaçlanmıstır. Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde ameliyat olan, yasları 18 ile 55 arasında degisen, 71 canlı karaciger vericisi arastırmanın örneklemini olusturmustur. Vericilere Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçegi, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçegi, MMPI Somatizasyon Alt Ölçegi, SF- 36 Yasam Kalitesi Ölçegi ve Karardan Pismanlık Ölçegi uygulanmıstır. Arastırmada Karardan Pismanlık Ölçegi Türkçe formunun güvenirligi düsük bulunmus, ölçek arastırmada kullanılamamıstır. Vericilerin %4.5'inde depresyon, %18.8'inde somatizasyon, %13.4'ünde durumluk anksiyete ve %24.6'sında sürekli anksiyete puanları yüksek bulunmustur. Vericilerin SF-36 Yasam Kalitesi Ölçegi puanları ile Türk toplumu puanları karsılastırıldıgında, fiziksel rol güçlügü, sosyal fonksiyon ve emosyonel rol güçlügü alt ölçek puanları Türk toplumu ortalamalarından daha düsüktür. Diger alt ölçeklerin daha yüksek ya da benzer oldugu bulunmustur. Ameliyat izinden rahatsız olan, cinsel yasamda sorun bildiren ve komplikasyon yasayanların, kendilerini daha fazla depresif algıladıkları, somatizasyona egilimli ve daha anksiyöz oldukları görülmüstür. Vericilerin çogunlugu, egitim düzeyi düsük ve alt sosyoekonomik yasam kosullarından gelmektedir. Yaklasık yarısı yasadıkları agrının önceden tahmin ettikleri agrıdan daha fazla oldugunu bildirmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to examine mental and physical health of donors in living donor liver transplantation after surgery. Seventy-one living liver donors, between 18 and 55 years of age, operated at the Organ Transplantation Center of Ege University were included. Socio-economic Data Form, Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory, MMPI Somatization Subscale, SF-36 Quality of Life Scale and Decision Regret Scale were utilized. As reliability score of Turkish version of Decision Regret Scale was too low, it was not used in this study. It was found that depression, somatization, state anxiety and trait anxiety scores were high in 4.5%, 18.8%, 13.4% and 24.6% of donors respectively. In comparison of SF-36 Quality of Life Scale scores of donors with scores of Turkish population, it was found that role limitations due to physical problems, social functioning and role limitations due to emotional problems subscale scores were lower than mean scores of Turkish population. But other subscale scores were found to be higher or similar. In donors, who were indisposed of their incision scar, mentioned problems in sexual life and suffered from a postoperative complication, it was noted that they felt themselves more depressive, had a tendency to somatization and were more anxious. Great majority of donors were undereducated and members of low socio-economic state. Approximately half of them mentioned the pain as worse than they had thought before.