Kök kanal tedavisinin yenilenmesi sırasında döner aletler ve el eğeleri ile kök kanal dolgusunu uzaklaştırma etkinliklerinin araştırılması
Evaluation of the effect of rotary instruments versus that of hand files to remove root canal filling during root canal retreatment
  1. Tez No: 224832
  2. Yazar: BERDAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. KEMAL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanal Tedavisinin Yenilenmesi, Hero 642 döner eğe sistemi, Muflalama Tekniği, root canal retreatment, Hero 642 rotary files, muffle technique
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kanal tedavisinin yenilenmesinde önceden kullanılmamış bir sistem olan Hero 642 döner egelerinin etkinligini, el egelerinin etkinligi ile karşılaştırarak degerlendirmeyi amagladık. Alt gene büyük azı dişlerinde önceki kanal dolgusunu uzaklaştırmak igin dört grupta dört farklı yöntemden birisi kullanıldı. Tek başina el egeleri, el egeleri ile birlikte çözücü, Hero 642 ve Hero 642 ile birlikte goziicii kullanılarak kanal dolgusu uzakla§tinldı. Muflalama yöntemi ile kanal dolgusu kalitesi ve kanal tedavisinin yenilenmesi sonrasında geriye kalan kanal dolgusu ve komplikasyonlar mikroskobik diizeyde degerlendirildi. Kanal dolgusu uzaklaştirıldıktan sonra, her grupta geriye kalan kanal dolgusu yiizdesi hesaplandı ve birbiriyle kıyaslandı. ^aşamadaki bulgulann istatistiksel olarak degerlendirilmesinde Kruskal-Wallis testi ve Mann-Whitney U testleri, Friedman testi ve Wilcoxon testleri, Ki-Kare testi kullanıldı. Kanal dolgusunu uzakla§tırmada dört yöntem arasında el egelerinin daha iyi sonuç verdigi görüldü. ?El eğeleri? ve ?El eğeleri + çözücü? gruplannda, ?Hero 642? ve ?Hero 642 + goziicii" gruplanna göre daha temiz kanallar saptandı (p=0,056 ve p=0,016). Giita-perkamn uzakla§tinlması ve tekrar enstrümantasyon sonrasında, Hero 642 sisteminin kanal formuna el egeleri kadar sadık olmadıgi gözlense de aralannda istatistiksel olarak fark bulunmadı (p>0,05). istatistiksel fark bulunmasa da goziicii kullanımı her iki sistemde de apikal iigliide perforasyon olu§ması olasihginı azalttı. Tiim gruplarda el egeleri ve döner egelerde kink meydana gelmedi. Örneklerin kesitlere aynlmadan iig boyutlu göriintiilenmesini saglayan mikro bilgisayarh tomografi gibi yöntemler kullanılarak deneysel handikaplann sonuglara yansıması engellenebilir, dolayısıyla daha saglıkh degerlendirmeler yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The effect of Hero 642 rotary instruments which were not used for removing the root canal filling before was evaluated during retreatment in this study. Hand instruments, hand instruments and solvent, Hero 642 system and Hero 642 and solvent were used to remove root canal filling. An individual muffle was created for every tooth to observe microscopically the quality of the root canal obturation preoperativly, postoperative canal shape and the remaining root canal filling. After root canal filling was removed, complications and remaining root canal filling material were evaluated microscopically. The percentage of the remaining root canal filling material of each group was calculated. Statistical analysis of data was performed using Kruskal-Wallis and Mann- Whitney U tests, Friedman and Wilcoxon tests and Chi-square test. The cleanest canals were seen when hand instruments were used. ?Hand instruments? and ?Hand instruments and solvent? groups were removed the previous filling material more than ?Hero 642 system? and ?Hero 642 and solvent? groups (p=0,056 and p=0,016) Hand instruments kept the canal form better than Hero 642 and using of solvent reduced possibility of perforations at the apical third in both methods but there was no statistical difference (p>0,05). There was no hand file or rotary file breakage in all groups. Methods like micro-CT which keeps specimens intact and provides three-dimensional visualization may help to achieve more reliable results and may prevent experimental handicaps that compromise data.