Ailesinde kanser öyküsü olan-olmayan kadınların meme kanserine yönelik koruyucu davranış geliştirmelerinde ebenin rolü
The role of midwives on women?s improving a protective behaviour against breast cancer whether they have a family history of cancer or not
- Tez No: 224834
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSÜN ÖZENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, ailede kanser öyküsü, erken tanı, ebe
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırma, 20?49 yaş arası, okur-yazar, evli, sosyal güvencesi olan ve ailesinde kanser öyküsü olan-olmayan kadınlara meme kanseri risk faktörleri ile birincil ve ikincil korunma (erken tanı) önlemleri konularında verilen yüz-yüze ya da grup eğitimlerinin etkinliğini değerlendirmek amacı ile planlanmıştır. Tanımlayıcı ve müdahale çalışmasıdır. Araştırma, Mart 2006-Nisan 2007 tarihleri arasında Çamkule Levent Kara sağlık ocağı bölgesinde yürütülmüştür. Ailesinde kanser öyküsü olan-olmayan kadınların yaş, eğitim ve ekonomik durumları birbiri ile eşdeğer olup, her iki grup arasında bulunan farkın istatistiksel olarak da anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Ailesinde kanser öyküsü olan kadınların kanser ile ilgili risk algılama durumları (%75.8), Ailesinde kanser öyküsü olmayan kadınlara oranla daha (%62.8) yüksek olup, bulunan fark istatistiksel olarak da anlamlıdır (p0.05) olup, sonuçlar ailesinde kanser öyküsü olan kadınların meme kanseri konusunda daha duyarlı olduklarını göstermektedir. Yüz-yüze eğitimi alan kadınların bilgi kazanç puan ortalaması 4.67, grup eğitimi alan kadınların bilgi kazanç puan ortalaması 3.04'dir. Yüz-yüze ya da grup eğitimi her iki grupta da etkili olup kadınların ?meme kanserinden korunma ve erken tanıya ilişkin? sorulara verdikleri doğru yanıt yüzdeleri verilen eğitimle birlikte yükselmiştir. Araştırma sonuçları, özellikle risk altındaki kadınların meme kanserinden korunma ve erken tanı programlarına yönlendirmelerinde ebelerin önemli sorumlulukları olduğunu göstermektedir. Ayrıca sonuçlar, kadınların bilgi, tutum ve davranış kazanmalarında yüz-yüze eğitimlerin grup eğitimlerine göre daha etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This survey was planned to evaluate the efficiency of face to face or group education containing breast cancer risk factors and primary and secondary precautions of protection against the disease (like early diagnosis) and which was given to literate and married women aged between 20-49 and who had social reassurance and came from families with or without breast cancer history. It is both a defining and an intervening study carried out in Çamkule Levent Kara Primary Health Care Center area between March 2006 and April 2007. Women surveyed in the treatment and control groups were equal to each other in terms of age, education and financial state and it was found that there was no statistically meaningful difference between the two groups (p>0.05).