Sıçanlarda melatonin desteğinin akut (Hafif ve ağır) egzersizle çeşitli dokularda oluşan lipid peroksidasyonu ve antioksidan durum üzerine etkileri
Effects of melatonin administration on acute (Light and heavy) exercise-induced lipid peroxidation and antioxidant status in various tissues of rats
  1. Tez No: 224879
  2. Yazar: SEVDE HARMANDARO EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, egzersiz, melatonin, oksidatif stres, serbest radikaller, Antioxidant, exercise, melatonin, oxidative stress, free radicals
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Melatonin (MEL)'in oksidatif stres üzerine etkilerini araştıran çalışmalar bulunmasına rağmen, daha dar bir çerçevede hafif ve ağır egzersizde oluşan oksidatif stres ve antioksidan savunma üzerine melatoninin etkilerini araştıran bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Bu çalışmanın amacı akut (hafif ve ağır) koşu egzersizi yaptırılan sıçanlarda melatonin uygulamasının plazma, beyin, karaciğer ve böbrekte lipit peroksidasyonu ve antioksidan durum üzerine etkilerini araştırmaktır.Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden (SÜDAM) temin edilen sıçanlar üzerinde aynı merkezde gerçekleştirildi. Sprague-Dawley cinsi 250-300 gram ağırlığında 50 adet erkek sıçan çalışma için, her grupta 10 sıçan olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Kullanılan çalışmada gruplar şu şekilde oluşturuldu:1. Kontrol grubu: Hiçbir işlem yapılmadı.2. Hafif egzersiz grubu: Koşu bandında 20 m/dk hızda 30 dk egzersiz yaptırıldı.3. MEL-hafif egzersiz grubu: 10 gün süreyle i.p 10 mg/kg melatonin uygulamasından sonra koşu bandında 20 m/dk hızda 30 dk egzersiz yaptırıldı.4. Ağır egzersiz grubu: Koşu bandında 30 m/dk hızda 30 dk egzersiz yaptırıldı.5. MEL-ağır egzersiz grubu: 10 gün süreyle i.p 10 mg/kg melatonin uygulamasından sonra koşu bandında 30 m/dk hızda 30 dk egzersiz yaptırıldı.Malondialdehit (MDA) değerleri kontrol grubuna göre bütün dokularda (hafif ve ağır) egzersizle arttı. MEL uygulaması sonucu, diğer dokularda MDA düzeyleri anlamlı bir değişiklik göstermezken, beyinde MEL-hafif egzersiz grubunda hafif egzersiz grubuna oranla önemli ölçüde azalma gözlendi. Ağır egzersiz ve MEL-ağır egzersiz, böbrek hariç plazma ve diğer dokularda kontrol grubuna göre süperoksit dismutaz (SOD) düzeylerini arttırdı. MEL-hafif egzersiz ise sadece beyin dokusunda kontrol grubuna göre SOD aktivasyonunu arttırmıştır. Karaciğer ve böbrek nitrik oksit (NO) değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0,05) plazma NO düzeyi, hafif egzersiz, MEL-hafif egzersiz ve MEL-ağır egzersiz grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu.Sonuç olarak (hafif ve ağır) egzersiz yaptırılan sıçanlarda plazma ve dokularda oksidatif stres genellikle artmıştır. Ekzojen olarak MEL verilmesinin sadece beyinde hafif egzersizle oluşan serbest radikal artışını önlerken, antioksidan savunmayı da artırdığı gözlemlenmiştir. Karaciğer ve plazmada ekzojen MEL, antioksidan savunmayı (SOD) arttırmış ancak MDA düzeyinde anlamlı ölçüde değişiklik gözlenmemiştir. Böbrekte MDA düzeyi kontrole göre artarken MEL uygulaması, bu artışı önemli derecede değiştirmemiştir.
Özet (Çeviri)
Although there are many studies investigating the effects of melatonin (MEL) on the oxidative stress, in a narrower frame there are no studies investigating the effects of melatonin on the antioxidant defense and on the oxidative stress induced by light and heavy exercise. The purpose of this study is to investigate the effects of melatonin administration on the lipid peroxidation and antioxidant status in plasma, brain, liver and kidney of light and heavy exercised rats.The study was constructed with rats provided by Selçuk University Research and Application Center in Experimental Medicine (SUDAM) in the same center. For the study, number of 50 Sprague-Dawley male rats with weight of 250-300 g were divided into 5 equal groups each having 10 rats. The groups used in the study were formed as below:1. Control group: No application was performed.2. Light exercise group: Rats were exercised with 30 minutes long treadmill run with a speed of 20 m/min3. MEL-light exercise group: After daily i.p MEL application of 10 mg/kg for 10 days, rats were exercised with 30 minutes long treadmill run with a speed of 20 m/min.4. Heavy exercise group: Rats were exercised with 30 minutes long treadmill run with a speed of 30 m/min.5. MEL-heavy exercise group: After daily i.p MEL application of 10 mg/kg for 10 days, rats were exercised with 30 minutes long treadmill run with a speed of 30 m/min.Compared to the control group, malondialdehid (MDA) values were increased with exercise (light and heavy) in all tissues. After MEL application there were no significant changes in MDA values in all other tissues, but in brain the values decreased significantly in the MEL-heavy exercise group compared to the light exercise group. Compared to the control group heavy exercise and MEL-heavy exercise applications increased the superoxide dismutase (SOD) levels in plasma and other tissues except for kidney. The application of MEL-light exercise increased the SOD activation only in brain tissues when compared to the control group. No significant difference was found in liver and kidney nitric oxide (NO) values between groups (p>0,05) whereas, the plasma NO levels in light exercise, MEL-light exercise and MEL-heavy exercise groups were found as significantly higher than the values in the control group.As a result, in exercised (light and heavy) rats the oxidative stress in the plasma and tissues generally increased. It was observed that the exogenous MEL application prevented the increase of free radicals induced by light exercise only in brain and increased the antioxidant defense. In liver and plasma the exogenous MEL application increased the antioxidant defense but caused no significant change in MDA level. In kidney, the MDA level increased significantly compared to the control group and MEL application caused no significant change in that increase of MDA level.