Sıçanlarda melatonin ve klonidin arasındaki antinosiseptif etkileşimin termal nosisepsiyon üzerine etkisi
Antinociceptive interaction between melatonin and clonidine effect on thermal nociception in rats
- Tez No: 861534
- Danışmanlar: PROF. DR. ESER ÖZ OYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Konidin, melatonin, antinosisepsiyon, α-2 adrenoseptör, tail-flick, hot-plate, rotarod, Conidine, melatonin, antinociception, α-2 adrenoceptor, tail-flick, hot-plate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bir α-2 adrenoseptör agonisti olan klonidin (KLO) ve endojen bir hormon olan melatonin (MEL) antinosiseptif ve sedatif etkili maddelerdir. Çalışmamızın amacı akut termal ağrının inhibisyonu için daha önce denenmemiş MEL ve KLO dozlarının tek başına uygulandıklarında oluşacak antinosiseptif etkileri ve kombine halde uygulanan tedavide iki ilaç arasındaki olası antinosiseptif etkileşimi değerlendirmek, açığa çıkan yanıtların antinosiseptif etkili mi sedatif etkili mi olduğunu belirlemektir. Yöntem: 32 adet, 8 haftalık, 300-350 gr ağırlığındaki Wistar-Albino erkek sıçan, randomize dört gruba ayrılmıştır: Kontrol, MEL, KLO, MEL+KLO. Tüm enjeksiyonlar intraperitoneal (i.p.) yoldan uygulanmıştır. Önce tail-flick cihazında ikişer tekrar, sonra hot-plate cihazında tek sefer olacak şekilde, enjeksiyon uygulamasından önce ve enjeksiyondan sonraki 15, 30, 60, 90, 120. dk'lerde ölçüm yapılmıştır. Bu testlerin hemen ardından rotarod performans testinde enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 30, 60, 90, 120. dk'lerde üçer tekrar ölçüm alınmıştır. Bulgular: Tek başına uygulanan melatonin ve klonidin dozları hem tail-flick hem hot-plate testinde analjezik etki göstermiş; iki ilacın kombine şekilde uygulanması her iki ilacın tek başına ürettiği analjezik etkiyi, enjeksiyon sonrasında alınan tüm zaman dilimlerinde güçlendirip, süresini uzatmıştır. Uygulanan ilaç veya ilaç kombinasyonları sedasyona sebep olmamıştır. Sonuç: Kullandığımız dozlar tek başına ve birlikte akut termal ağrı üzerinde analjezik etkiler sergilemiş, bu bulgular önceki araştırmalarda rapor edilen bulgularla paralellik göstermiştir. Kullandığımız ilaçların tek başına enjeksiyonlarının ve kombinasyonlarının antinosiseptif ve sedatif etkilerinin araştırılması ve bu etkilerin altında yatan mekanizmaların anlaşılması ileri araştırmaları gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Clonidine (CLO), an α-2 adrenoceptor agonist, and melatonin (MEL), an endogenous hormone, are substances with antinociceptive and sedative effects. The aim of our study is to evaluate the antinociceptive effects of MEL and CLO doses, which have not been tested before, when administered alone for the inhibition of acute thermal pain, and the possible antinociceptive interaction between the two drugs in combined treatment, and to determine whether the resulting responses are antinociceptive or sedative. Method: 32 male Wistar-Albino rats, 8 weeks old, weighing 300-350 g, were randomly divided into four groups: Control, MEL, CLO, MEL+CLO. All injections were administered intraperitoneally (i.p.). Measurements were made first, twice on the tail flick device, and then once on the hot-plate device, before injection administration and at 15, 30, 60, 90, 120 minutes after the injection. Immediately following these tests, three repeat measurements were taken before and at 30, 60, 90 and 120 minutes after the injection in the rotarod performance test. Results: Doses of melatonin and clonidine administered alone showed analgesic effects in both the tail-flick and hot-plate tests; The combined application of the two drugs strengthened and prolonged the analgesic effect produced by either drug alone in all time periods after injection. The administered drug or drug combination did not cause motor incoordination. Conclusion: Melatonin and clonidine alone and together exhibited analgesic effects on acute thermal pain, findings that were in line with those reported in previous studies. Investigating the antinociceptive and sedative effects of single injections and combinations of the drugs we use and understanding the mechanisms underlying these effects require further research. Investigating the antinociceptive and sedative effects of different drug doses and combinations and understanding the potential mechanisms underlying these effects require further research.