Egzersiz yaptırılan ratlarda melatonin ve niasin desteğinin lipit peroksidasyonu ve antioksidan sisteme etkisi
Effect of melatonin and niacin on antioxidant system and lipit peroxidation at exercised rats
  1. Tez No: 653439
  2. Yazar: ADEM KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN BÜYÜKÖZTÜRK KARUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Egzersiz, Lipit Peroksidasyonu, Melatonin, Niasin, Antioxidant, Exercise, Lipit Peroxidation, Melatonin, Niacin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Tıp) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, egzersizle oksidatif stres oluşturulan ratlarda, melatonin ve niasin takviyesinin lipit peroksidasyonu ve antioksidan sistem üzerine olan etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Rastgele 4 gruba ayrılan 40 rata, kontrol grubu hariç, 10 gün boyunca melatonin ve niasin verildikten sonra treadmill egzersiz yaptırıldı. Ketamin ve Xylazin'le anestezi sonrasında intrakardiyak kan alındı. Süper Oksit Dismutaz (SOD), Malondialdehit(MDA), Total Antioksidan Seviye(TAS), Total Oksidan Seviye(TOS), Katalaz, Melatonin, Glutatyon Peroksidaz(GPX), Glutatyon S-transferaz(GST) düzeylerinin spektrofotometrik olarak tayini yapıldı. MDA düzeyleri; melatonin verilen grup, diğer gruplara göre düşük, (niasin+melatonin) verilen grupta ise, kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. SOD düzeyleri; melatonin verilen grup, diğer gruplara göre yüksek, (niasin+melatonin) verilen grup, diğer gruplara göre düşük bulunmuştur. Katalaz düzeyleri; melatonin verilen grup, niasin verilen gruplara göre yüksek bulunmuştur. Kontrol grubu ise, diğer gruplara göre anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır. GPX düzeyleri; kontrol grubu, diğer gruplara göre düşük bulunmuştur. GST düzeyleri; kontrol grubu, diğer gruplara göre yüksek, (niasin+melatonin) verilen grup, niasin verilen gruba göre düşük bulunmuştur. TOS düzeyleri; kontrol grubu, niasin verilen gruplara göre düşük bulunmuştur. TAS düzeyleri; kontrol grubu, diğer gruplara göre düşük, (niasin+melatonin) verilen grup, niasin ve melatonin verilen gruplara göre düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, egzersiz yaptırılan sıçanlara melatonin verilmesinin kontrol grubuna göre, antioksidan aktivitenin (SOD, GPX, TAS, melatonin) artırdığı, niasine oranla daha ağırlıklı bir antioksidan etki gösterdiğini söyleyebiliriz. Sıçanların egzersiz yapması ile artan MDA düzeyleri, melatonin etkisi ile azalmıştır. xiii Melatonin ve Niasinin birlikte verilmesi, tüm antioksidan parametrelerde sinerjik bir etki yapmamıştır. Oksidasyonu gösteren parametrelerin (MDA, TOS) arttığı, GST, Katalaz ve SOD aktivitelerinin azaldığı saptanmıştır. Bu durum oksidasyonu önlemek amacı ile (daha önce yapılan çalışmalarla uyumlu olarak) bu enzimlerin kullanıldığını göstermektedir. Farklı antioksidan moleküller ve farklı egzersiz tipleri ile planlanacak çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of melatonin and niacin supplementation on lipit peroxidation and antioxidant system in rats, where oxidative stress was induced by exercise. Niacin and melatonin were given to forty rats except the control group, which were randomly divided into 4 groups, followed by under went treadmill exercise for 10 days. Intracardiac blood was taken after anesthesia with ketamine and Xylazine. Spectrophotometric determination of Super Oxide Dismutase(SOD), Malondialdehyde(MDA), Total Antioxidant Level(TAS), Total Oxidant Level(TOS), Catalase, Melatonin, Glutathione Peroxidase(GPX), Glutathione S-transferase(GST) levels were performed. The group given melatonin gave lower MDA concentrations in comparison to other group; however, group given (niacin + melatonin) gave higher MDA levels in comparison to control group. SOD levels were higher for the group given melatonin in comparison to other group while the group given (niacin + melatonin) gave low SOD levels in comparison to another group. Catalase levels were higher for the group given melatonin in comparison to group given niacin. On the other hand, in the control group, there was no significant change in comparison to the other groups. GPX levels: The control group was lower in comparison to the other groups. GST levels: The control group was higher in comparison to the other groups, and the group given (niacin + melatonin) gave lower levels in comparison to group given niacin. xv TOS levels: The control group was found to be lower than the group given niacin. TAS levels; The control group gave lower levels in comparison to other group, and the group given (niacin + melatonin) gave lower levels in comparison to group given niacin and melatonin. The results of this study showed that administration of melatonin to exercising rats resulted in increases of the antioxidant activity (SOD, GPX, TAS, melatonin) in comparison to control group, and it triggered more antioxidant effect in comparison to administration of niacin. Increased MDA levels that was increased with exercise of the rats while it decreased thanks to the effect of melatonin. Co-administration of melatonin and niacin did not have any synergistic effect on all the antioxidant parameters. It was determined that parameters showing that oxidation (MDA, TOS) was increased while GST, Catalase and SOD activities decreased. This shows that these enzymes are used to prevent oxidation, in accordance with previous studies. Further studies are needed by using different antioxidant molecules and trying different types of exercising models.