Şizofreni hastalarında metabolik sendrom sıklığı
The prevalence of metabolic syndrome in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 224897
  2. Yazar: MEHMET CEMAL KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OSMAN VIRIT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Psikiyatri, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Metabolik sendrom, Antipsikotikler, Schizophrenia, Metabolic syndrome, Antipsychotics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu kesitsel çalışmada bölgemizdeki şizofreni hastalarında metabolik sendrom sıklığını saptamak ve metabolik sendrom sıklığı ile hastaların kullandıkları ilaçlar arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen olguların açlık kan glikozu, HDL ve trigliserid değerleri ve o sıradaki arterial kan basınçları, bel çevresi, boy ve kiloları değerlendirildi. Çalışmamızda 87 şizofreni hastasında metabolik sendrom sıklığı, Yetişkin Tedavi Paneli III (Adult Treatment Panel, ATP III) tanı ölçütlerine göre %29.9, ATP III A'ya göre %35.6 ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (International Diabetes Federation, IDF) tanı ölçütlerine göre ise %42.5 olarak tespit edilmiştir. Şizofreni hastalarında metabolik sendrom sıklığı önceden ülkemizde yapılan çalışmaların ikisine göre yüksek, birine göre daha düşük çıkmıştır. Diğer ülkelerde yapılmış olan çalışmalara göre ise metabolik sendrom sıklığı daha düşük bulunmuştur. Monoterapi ve kombine antipsikotik tedavisi alan hastalar arasında metabolik sendrom sıklığı açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Biperiden kullanan hastalarda metabolik sendrom sıklığı anlamlı olarak kullanmayanlara göre daha düşük tespit edilmiştir. Hasta sayılarının daha fazla olduğu daha sistemli çalışmaların yapılması ülkemizdeki şizofreni hastalarındaki metabolik sendrom sıklığını daha sağlıklı olarak ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
In this cross-sectional study we aimed to determine the metabolic syndrome prevalence in schizoprenic patients in our region and to evaluate the relationship between metabolic syndrome and medication of the patients. High density lipoprotein (HDL), fasting glucose, triglyceride levels, blood pressure and waist circumference at the level of the umbilicus of the patients included to study were measured. In our study with 87 schizophrenia patient, according to Adult Treatment Panel III (ATP III), ATP III A and International Diabetes Federation (IDF) criterias; metabolic syndrome prevalence were %29.9, %35.6 and %42.5 respectively. Our results were lower than one study and higher than two studies in our country about metabolic syndrome prevalence in schizophrenia patients. We determined a lower metabolic syndrome prevalence comparing with other studies which were performed in other countries. There was no difference metabolic syndrome prevalence between monotherapy and combined antipsychotic medications. The metabolic syndrome prevalence were significantly lower in biperiden users than the patients didn?t use biperiden. More systematic studies with more patients must be performed to determine metabolic syndrome prevalence in schizophrenia patients in our country.