Kronik romatizmal mitral kapak hastalığı ile plazma urotensin-ıı düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Relation between plasma urotensin-ii and chronic rheumatic mitral valve disease
  1. Tez No: 224896
  2. Yazar: SÜLEYMAN ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT DAVUTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Kardiyoloji, Biochemistry, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatizmal kapak hastalığı, Urotensin II, Ekokardiyografi, Rheumatic valve disease, Urotensin-II, Echocardiography
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Plazma biyokimyasal belirteçleri romatizmal kapak hastalığın ciddiyetinin belirlenmesinde ve hastalığın komplikasyonlarının tahmini değerlendiriminde yararlı olabilmektedir. Urotensin-II'nin kardiyovasküler hastalıkların patofizyolojisinde rolü bulunmaktadır. Çalışmamızda romatizmal mitral kapak hastalarında plazma urotensin-II konsantrasyonunu ölçerek, kapak hastalığının ciddiyeti, fonksiyonel kapasite ve pulmoner arter basıncı ile korelasyonunun değerlendirimi amaçlandı.Ekokardiyografik olarak 71 romatizmal kapak hastası ve 25 sağlıklı kişi çalışmaya alındı. Plazma urotensin-II seviyesi enzim immunoassay kit ile ölçüldü. Ayrıca hastaların ekokardiyografik parametreleri, pulmoner arter basıncı ve romatizmal kapak hastalığının durumu yanında New York Kalp Cemiyeti'nin fonksiyonel kapasitesi degerlendirildi.Mitral yetmezlik (p=0.02), trikuspit yetmezliği (p=0.02), pulmoner arter basıncı (p=0.01) ve New York Kalp Cemiyeti fonksiyonel sınıf (p=0.03) urotensin-II seviyeleri ile anlamlı şekilde korale bulundu. Mitral ve trikuspit yetmezlik ciddiyeti ile urotensin-II düzeyleri arasında güçlü korelasyon mevcuttu (p=0.001 her ikisi için). Yapılan lineer regresyon analizinde, sadece pulmoner arter basıncında urotensin-II düzeylerinin öngördürücülüğü mevcuttu (ß=0.3; p=0.02).Bu çalışma kronik romatizmal kapak hastalarında fonksiyonel sınıfla, plazma urotensin-II düzeyi arasındaki korelasyonu gösteren ilk çalışmadır. Yine bu çalışmada romatizmal kapak hastalığında mitral ve trikuspit yetmezliğinin ciddiyetiyle, urotensin-II düzeylerinde yükselme tespit edildi. Ciddi pulmoner hipertansiyon için urotensin-II'nin öngörücülüğü mevcuttu.
Özet (Çeviri)
Plasma biomarkers that would establish the severity of rheumatic valve disease and predict complication of rheumatic valve disease would be beneficial. Roles of urotensin-II in cardiovascular diseases are emerging. We aimed to measure plasma urotensin-II concentrations in patients with rheumatic valve disease and to examine its correlation with severity of valve involvement, functional class, and pulmonary hypertension.We echocardiographically analysed 71 patients with rheumatic valve disease and 25 normal subjects. Plasma urotensin-II levels are detected by using commercially avaible enzyme immunoassay kit. We assessed their New York Heart Association (NYHA) functional class in addition to echocardiographic documentation of pulmonary hypertension and rheumatic valve status.Mitral regurgitation (p=0.02), tricuspid regurgitation (p=0.02), pulmonary artery pressure (p=0.01), and NYHA class (p=0.03) correlated significantly with urotensin-II levels. There was strong correlation between severity of mitral and tricuspid regurgitation and urotensin-II levels (p=0.001 for both). Only pulmonary artery pressure was predictive of urotensin-II (ß=0.3; p=0.02) in lineer regression analysis.This is the first report showing that plasma urotensin-II is correlated with NYHA functional class and is raised in chronic rheumatic valve disease and associated with severe mitral and tricuspid valve regurgitation. Severe pulmonary hypertension is predictive of urotensin-II.