Obstruktif uyku apne sendromlu hastaların kognitif etkilenmelerinin olaya ilişkin potansiyellerle değerlendirilmesi
The evoluation cognitive deficits in osas patients through event-related potantials
  1. Tez No: 224898
  2. Yazar: EYLEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN AKÇALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Obstruktif uyku apne sendromu, Olaya ilişkin potansiyeller, Sürekli performans testleri, Kognitif fonksiyonlar, Obstructive sleep apnea syndrome, Event related potentials, Continuous performance tests, Cognitive functions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Obstruktif uyku apne sendromu (OUAS) uykuda tekrarlayan üst solunum yolu tıkanıklıkları nedeniyle kan oksijen saturasyonunda azalma ve uyku bölünmesi ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalarda birçok sistemik problem gözlenmekle birlikte özellikle selektif ve spontan dikkat eksikliği ile kendini gösteren kognitif disfonksiyon mevcuttur. Bu çalışmada, obstruktif uyku apneli hastalarda kognitif fonksiyon bozukluğunun olaya ilişkin potansiyeller (OİP) ve sürekli performans testleri (SPT) ile araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya alınan 34 hasta ve 36 sağlıklı kişilerin olaya ilişkin uyarılmış potansiyelleri standart şaşırtmalı uyaran dizisi (oddball paradigması) kullanılarak analiz edildi. Saçlı deri üzerinden Fz, Cz, Pz noktalarından yapılan kayıtlar alındı. Kayıt sonuçlarına göre N100, N200, P200 ve P300 latans ve amplitüdleri belirlendi. Ayrıca tüm olgulara nöropsikolojik testlerden birisi olan ''sürekli performans testi (SPT)'' bilgisayar ekranında uygulandı.Elde edilen sonuçlarda; P300 latansının OUAS'da kontrol grubuna göre anlamlı derecede uzadığı, P300 amplitüdünün düştüğü gözlendi. SPT sonuçlarında, yine OUAS'lılarda kontrol grubuna göre yanlış yapma oranlarında artış bulundu. Epworth uykululuk ölçeğine (EUÖ) göre değerlendirme sonuçlarında ise EUÖ değeri?10 olanların P300 latanslarının uzamış olduğu gözlendi.OİP ve SPT testlerinin OUAS'daki kognitif fonksiyonları değerlendirmekte etkili testler olduğu sonucuna varıldı. OUAS'ın kognitif fonksiyonlar üzerinde olumsuz etkileri bu test sonuçları ile gözlenmiş oldu.
Özet (Çeviri)
Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is characterized by desaturation in blood oxygen level and sleep fragmentation because of repeated upper airway obstruction.Beside many systemic problems, especially cognitive dysfunction with selective and spontaneous attention defects are observed. In this study, we aimed to investigate cognitive dysfunctions in OSAS patients with event related potentials (ERP) and continuous performance test (CPT).Thirty four OSAS patients and 36 healthy controls were analyzed from ERP with an `oddball paradigm?. Recordings were obtained from scalp placed on Fz, Cz and Pz latency and amplitude of N100, N200, P200 and P300 were measured according to records. All subjects were tested with CPT on computer, one of the neuropsychological tests.Due to obtained results, significantly longer P300 latency and lower P300 amplitude in OSAS patients than control subjects were observed. Like the same CPT results showed more wrong results in OSAS patients than control group. In Epworth sleep scale analysis (ESS) P300 latencies were longer in patients having ?10 ESS.ERP and CPT tests were useful to test cognitive functions of OSAS patients. Negative effects of OSAS on cognitive functions were observed in the results of these tests.